Jenis Ibadah Sunat Yang Ada Dalam Islam

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Jenis Ibadah Sunat Yang Ada Dalam Islam

Selamat datang ke laman Lakar Media. Lakar Media akan berkongsi pelbagai kisah tauladan, motivasi, islamik serta berkaitan teknologi yang mana akan memberi pengetahuan serta kesan mendalam buat para pembaca. Diharapkan semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit sebanyak ilmu pengetahuan buat anda.

Ibadah sunat sering disebut sebagai ibadah yang dapat menampung amalan-amalan kita yang kurang dan lompong. Ada masanya, kita mendengar ada yang menyebut istilah sunat muakkad, sunat mengikut cara hidup Nabi SAW dan sebagainya.

Terdapat tiga jenis amalan sunat yang perlu diketahui dalam Islam.

1- Sunat Muakkad

Sunat muakkad adalah sunat yang sangat dituntut untuk dilakukan. Orang yang melakukannya akan mendapat pahala dan jika ditinggalkan selayaknya dicela. Sunat muakkad adalah jenis sunat yang jarang sekali ditinggalkan oleh Nabi SAW. Seharusnya kita berusaha mencontohi dan mengikut jejak amalan yang telah ditunjukkan oleh baginda.

Contohnya solat berjemaah, azan dan iqamah, membaca surah lain selepas membaca surah Al-Fatihah serta membaca doa qunut dalam Solat Subuh.

2- Sunat Tidak Muakkad

Ia adalah sunat yang disyariatkan tetapi tidak dituntut seperti sunat muakkad. Jika dilakukan akan mendapat pahala dan jika ditinggalkan tidak mendapat dosa, serta orang yang meninggalkannya tidak patut dicela.

Ia adalah ibadah sunat yang dilakukan oleh Rasulullah SAW sekali-sekala dan baginda meninggalkannya dalam banyak keadaan.

Contoh ibadah sunat ini ialah solat sunat empat rakaat sebelum Asar, berpuasa pada hari Isnin dan Khamis pada setiap minggu dan lain-lain.

3- Sunat Zawaid (Sunat Tambahan)

Amalan sunat ini berfungsi untuk menyempurnakan amalan seorang Muslim. Ia berkait dengan cara hidup Rasulullah SAW, contohnya cara berjalan, cara makan dan minum, cara tidur serta cara berpakaian Rasulullah.

Dengan melakukan amalan sunat ini, ia melambangkan penyempurnaan serta rasa cinta yang tinggi kepada Rasulullah SAW. Namun, jika seseorang memilih untuk tidak melakukan hal ini, ia tidak mengapa bahkan tidak menjadi kecelaan kepada dirinya.

Banyak lagi amalan sunat yang mudah dan mampu dilakukan oleh umat Islam bagi menampung kecacatan amalan yang dilakukan. Dan apa yang dicintai oleh Nabi SAW, sudah pasti dicintai oleh Allah SWT.

Rujukan: Mufti Wilayah

Kami amat mengalu alukan maklum balas dari anda sekiranya terdapat mana-mana pendapat yang boleh dikongsikan bersama. Semoga lakar media mampu berkongsi lebih banyak info yang berguna buat para pembaca. Sekian terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*