Elakkan Makanan Yang Perlu Dijauhi Jika Dimakan Mentah

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Elakkan Makanan Yang Perlu Dijauhi Jika Dimakan Mentah

Selamat datang ke laman Lakar Media. Lakar Media akan berkongsi pelbagai kisah tauladan, motivasi, islamik serta berkaitan teknologi yang mana akan memberi pengetahuan serta kesan mendalam buat para pembaca. Diharapkan semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit sebanyak ilmu pengetahuan buat anda.

Namun, tahukah anda sebenarnya terdapat makanan yang dilarang untuk dimakan secara mentah kerana boleh membaha yakan tubuh badan. Daging ayam atau makanan mentah lain sudah memang tentu dilarang kerana ada bakte ria yang merba haya.

“Sudah menjadi kebiasaan, bila tengah memasak, secara spontan tangan ringan je masukkan bahan-bahan memasak ke dalam mulut. Betul tak mak-mak?”

Apa kata anda semak senarai ini. Ada di antaranya yang memang kita makan secara mentah kerana ingin rasa lebih fresh. Jangan ambil mudah, ce gah sebelum terlambat. Semoga bermanfaat.1) Terung

Terung mentah mungkin mengandungi toksik Solanine. Anda boleh mengalami angin, kembung perut dan kera cunan makanan.

2) Susu

Susu yang terus diminum dari lembu tanpa ditapis atau pasteur mengandungi bak teria merba haya seperti E. coli dan Salmonella. Individu yang minum susu mentah lebih dari 150 kali boleh menghi dap penya kit bawaan makanan. Jangan baha yakan nyaa wa anda.

3) Taugeh

Taugeh kaya dengan vitamin dan kebaikan untuk kesihatan. Namun anda kena ingat, taugeh tumbuh dalam kawasan yang lembab dan bakte ria mudah membiak. Pastikan anda sentiasa membeli taugeh yang segar dan bukan direndam selama beberapa hari.4) Sosej

Sosej sudah tentunya bukanlah makanan yang berkhasiat tapi ada yang pula selamba makan ia secara mentah kerana rasanya sudah direbus setengah masak. Namun menurut kajian, adakah anda tahu pembungkusan sosej boleh terdedah kepada ku man/bakte ria Listeria yang boleh dibuu nuh dengan memasak sosej tersebut. Ingat, basuh dan rebus atau goreng dahulu sosej sebelum makan. Jangan terlalu mudah memba hayakan kesi hatan anda.

5) Kentang

Kentang yang belum direbus, digoreng atau dimasak, jangan sesekali dimakan mentah. Jika dimakan mentah boleh menyebabkan kesan angin dalam badan. Anda akan mengalami banyak gas dalam perut, kerap kentut dan kembung perut. Lebih menakutkan, jika kentang dibiarkan lama dalam keadaan panas atau kawasan yang basah, ia akan bertukar menjadi warna hijau dan menghasilkan tok sik ‘solanine’ yang mengakibatkan kera cunan makanan. Kalau anda melihat tompok hijau pada kentang, jangan cuba untuk makan.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Majalah Ilmu.Sumber : Readers Digest

Kami amat mengalu alukan maklum balas dari anda sekiranya terdapat mana-mana pendapat yang boleh dikongsikan bersama. Semoga lakar media mampu berkongsi lebih banyak info yang berguna buat para pembaca. Sekian terima kasihBe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*