“Terima Kasih Singgah Di Rahim Ibu Walaupun Sekejap..” Ayah Cium Jen4zah Anak Banyak Kali Bagai Tak Sanggup MeIepaskan Anaknya Pergi.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Setiap pasangan yang berkahwin pasti mengimpikan cahaya mata sebagai pelengkap kehidupan. Namun, tidak semua bernasib baik apabila diuji dengan kehiIangan zuriat yang menunggu hari untuk dilahirkan.

Perkongsian oleh Ustaz Muhammad Rafieudin Zainal Rasid daripada Skuad Pengurusan Jen4zah – SPJ Malaysia, ketika menguruskan jen4zah seorang b@yi ternyata menyentvh perasaan.

TERIMA KASIH SINGGAH DI RAHIM IBU…

“Malam ini kami menyempurnakan satu jen@zah b4yi berusia 23 minggu yang sempat hidup beberapa jam setelah terpaksa dilahirkan awal kerana masaIah kandungan ibunya.

Jasad b4yi ini cukup sempurna dan beratnya hanya 500 gram sahaja. Berulang kali si ayah mencivm jasad kecil anak sulungnya itu seolah tidak mahu meIepaskannya pergi.

Bersabarlah wahai ayah dan ibu, anak kalian sedang gembira bermain di Syurga. InsyaAllah mereka akan menunggumu di pintu Syurga.

Anak kecil itu mengingati ibu bapanya dan akan memberikan syafaat kepada ibu bapa mereka dengan izin Allah.

Daripada Abu Hassan RA, maksudnya: “Aku bertanya kepada Abu Hurairah keadaan dua anak kecilku yang sudah meningg4l dunia: ‘Boleh tidak engkau menyampaikan kepadaku satu hadis daripada Rasulullah SAW yang boleh memujuk jiwa-jiwa kami kerana kem4tian ini?’

Jawab Abu Hurairah: “Boleh, anak-anak mereka ialah Da’amis Syurga. SaIah seorang daripada mereka menemui ayah mereka atau ibu bapa, lalu menarik bajunya atau menarik tangannya seperti aku menarik hujung jah1tan bajumu ini. Anak itu tidak akan melepaskannya sehingga Allah memasukkan ibu bapanya ke dalam syurga.’” (Hadis riwayat Imam Muslim – 2435)

Berkata Imam al-Nawawi Rahimahullah: “Da’amis itu bererti ahli syurga yang kecil, asalnya ialah du’mus yang bermaksud haiwan-haiwan kecil yang berada di dalam air. Mereka tidak berpis4h dengannya. Maksudnya, anak-anak kecil di dalam syurga tidak berpis4h darinya.” (Rujuk kitab Syarh Muslim – 16/182)

Berkata Ibn al-Athir Rahimahullah: “Mereka itu bebas bergerak di dalam syurga, masuk ke dalam rumah-rumahnya, tiada apa yang menghalang mereka daripada suatu tempat seperti perangai kanak-kanak ketika di dunia, tiada siapa yang boleh menghaIang mereka memasuki h4ram (iaitu kawasan peribadi satu-satu keluarga), tiada siapa yang perlu berhijab apabila dengan mereka.” (Rujuk kitab al-Nihayah fi Gharib al-Hadis wa al-Athar – 2/289).

Wallahualam bissawab.

SPJ MALAYSIA KE ARAH PENGURUSAN JENAZAH PATUH SYARIAH PROFESSIONAL ANTARABANGSA!

Akhukum fillah;

Ustaz Rafie Zainal – Undertaker
Skuad Pengurusan Jen4zah – SPJ Malaysia
Majlis Usrah Nur Fattah
013-322 7937 (24 jam berkhidmat untuk ummah)

Sumber: Muhammad Rafieudin Zainal Rasid via siakap keli

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*