Hanya TinggaI Seorang Lagi Pesakit COVlD-19 Yang Dirawat Di lCU Perlukan Bantuan VentiIator- KKM

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Putrajaya – Hanya seorang sahaja pes4kit COVlD-19 di unit r4watan rapi (ICU) di Malaysia yang memerIukan bantuan pernafasan.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, lebih 1,500 ventiIator telah disediakan Kementerian Kesihatan (KKM) untuk mer@wat pes4kit COVlD-19.

“Setakat ini penggunaaan katil di hspital kvrang daripada 13 peratus. Penggunaan lCU adalah kurang dari 6 k3s sahaja dan seorang sahaja yang memerIukan bantuan pernafasan.

“Di mana kita ada mesin ventiIator yang kita kenalpasti untuk pes4kit COVlD-19 adalah 1,504 ventiIator yang telah disediakan.

Katanya, hspital telah bersedia untuk menghadapi w4bak ini yang sedang mencatatkan penurunan k3s baru dari masa ke masa.

“Jadi, kita rasakan dengan perkembangan terkini ini, apa yang penting adalah tind4kan kesihatan awam. Hspital memang bersiap sedia tetapi k3s semakin berkulvrangan,” katanya.

Tind4kan kesihatan awam dan pemantauan perlu berwaspada dan melihat kepada perkembangan k3s positif dikesan, tambahnya.

Ujarnya lagi, KKM juga menjalankan pemantauan terhadap k3s ILI, SARI dan k3s-k3s sebelum pembed4han serta komuniti yang terkena COVlD-19 sepanjang temp0h Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ini.

“Kita akan melaksanakan kajian kepada komuniti yang dikenalpasti untuk melihat ketahanan atau imuniti komuniti dapat dipastikan,” katanya.

Penjelasan mengenai perkara ini bermula pada minit 38.00.

Sumber: RTM via siakapkeli

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*