“Saya niat nak hantar dan bayarkan sekolah agama madrasah buat anak lelaki arwah..” Ustaz Ebit Lew Melawat Keluarga Rider Yg Mavt Dirempvh Pemandu Mabvk.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

SaYU melihat keluarga Allahy4rham Mohamed Zaili Mohamed, penghantar makanan yang mavt dirempvh oleh pemandu mabvk pada awal pagi 1 Jun lalu.

Seorang wanita bersama lima anaknya kini keh1langan tuIang belakang dalam keluarga yang selama ini memikuI tugas mencari rezeki.

Turut merasai kes@yuan itu adalah pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew sewaktu menziarah enam beranak itu pada Isnin.

“Seb4k s@yu tadi ziarah keluarga arw4h Mohamed Zaili Mohamed, abang rider menghantar makanan baru ini. Masa tengok video motor arw4h ters3ret jauh diIanggar kereta yang mabvk.

“Ya Allah. Sedang menghantar order yang dimasak isterinya. Rezeki masa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) ini. Makanannya dan lauk-lauknya sedap dan tiada caj penghantaran pun.

“Allahuakbar. Di kala orang takvt keluar rumah abang ini dan isteri bertvngkus-Iumus memberi khidmat. Semoga Allah hadiahkan syurga Firdaus untuk arw4h dan pelihara jagakan keluarganya,” tulis Ebit di halaman Facebooknya sambil mendoakan perniagaan isteri Allahy4rham bertambah maju.

Ebit s@yu dengan nasib yang men1mpa keluarga AlIahy4rham.

Dalam kunjungan ke rumah keluarga AlIahy4rham di sebuah pangsapuri di Bukit Antarabangsa di Ampang, Selangor, Ebit berusaha untuk membantu mereka sehabis baik.

“Akak ni berniaga sana sini tapi tak mampu bayar tapak berniaga. Dah setahun kerja dari rumah. Arw4h suaminya hantar makanan. Dua anak masih kecil.

“Seorang itu anak angkat dari kecil. Dah 10 tahun tapi masih belum bersekolah. Cuma kelas mengaji harian. Kakak tadi ris4u sekolah anak-anak,” ujar beliau.

Menurut Ebit, beliau bercadang untuk menghantar anak-anak lelaki AlIahy4rham ke sekolah tahfiz pada masa akan datang.

“Saya niat nak hantar dan bayarkan sekolah agama madrasah buat yang lelaki kerana dia nak jadi hafiz Al-Quran dan alim. Baik-baik sangat anak ini semua. Adab sifat akhlak mereka.

“Adik ni men4ngis ulang kali cakap tak sangka dapat jumpa ustaz. Saya beri sedikit duit belanja buat akak ni dan keluarga. Beri sedikit mainan untuk adik-adik ni. BerIari-Iari adik ni seronok dapat mainan,” tambahnya.

Ebit berbincang dengan keluarga arw4h.

Ebit turut mendoakan agar segala urusan memb4bitkan k3s kemat1an suami wanita itu dipermudahkan sambil menyentuh 1su minuman ker4s.

“Semoga Allah bantu pegvam akak ni dalam k3s ini. Semoga Allah beri pertolongannya.

Saya niat nak hantar dan bayarkan sekolah agama madrasah buat yang lelaki kerana dia nak jadi hafiz Al-Quran dan alim. Baik-baik sangat anak ini semua.

EBIT LEW

“Semoga Allah selamatkan negara kita dari mus1bah, bah4ya dan akibat bvruk dari ar4k. Ya Allah selamatkan kami semua,” katanya.

Sebelum ini, tuIar di media sosial video seorang pembantu kedai aksesori kereta merempvh seorang penghantar makanan awal pagi 1 Jun lalu dan dia dihadapkan ke Mahk4mah Maj1stret di Kuala Lumpur atas pertvduhan memandu dalam keadaan mabvk sehingga menyebabkan kemat1an.

Ebit turut memberi svmbangan berupa permainan kepada anak-anak arw4h

Khor Yong Zhang, 21, bagaimanapun meng@ku tidak bersaIah selepas pertudvhan terhadapnya dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Puteri Nursheila Rahimi.

Dia did4kwa memandu sebuah kenderaan jenis Nissan Grand Livina di bawah pengaruh alkoh0l melebihi had yang dibenarkan iaitu 161 mg sehingga menyebabkan kemat1an seorang penungg4ng motosikal Mohamed Zaili Mohamed, 44, di Lebuhraya Sultan Iskandar ke arah Jalan Tun Razak di Kuala Lumpur, pada 1.30 pagi 1 Jun.

Dia did4kwa mengikut Seksyen 44(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hvkuman dend4 minimum RM8,000 dan maksimum RM20,000 serta penj4ra tidak kurang tiga tahun dan tidak melebihi 10 tahun, jika s4bit kesaIahan.

Mahkam4h menetapkan 1 Julai untuk sebutan semula k3s.

Sumber : mStar via media kini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*