Ini Masa Yang Sesuai Malaysia Berbincang Dgn Negara Jiran Utk Ionggarkan Sek4tan Sempadan Negara – Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Malaysia boleh memulakan perbincangan dengan negara jiran zon hijau untuk mel0nggarkan sekatan di sempadan kerana hanya 2 k3s baru C0vid-19 diIaporkan hari ini tanpa sebarang j4ngkitan tempatan, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah.

Katanya, Malaysia boleh berbincang dengan Singapura, Brunei dan Thailand untuk meIonggarkan sek4tan pergerakan dengan mengkaji prosedur operasi standard (SOP) yang perlu dilaksanakan.

“Kita boleh lihat pada SOP. Perkara paling penting ialah perjanjian antara 2 negara,” katanya dalam taklimat harian di sini, hari ini.

Hisham berkata, fasa pemulihan yang bermula hari ini akan menyaksikan lebih banyak sektor dibuka semula dan pihaknya akan terus mengawasi keadaan semasa.

Katanya, jika situasi boleh kembali seperti biasa, t4npa peningkatan mend4dak k3s positif, ia adalah keseimbangan yang dinantikan.

“Bagaimanapun, kita perlu meningkatkan pengawasan di hspital dan dalam komuniti bagi memastikan tiada peningkatan k3s secara mend4dak, walaupun kita sudah membuka sektor ekonomi, sosial dan pendidikan.

“Kita memperk4sakan masyarakat untuk mematuhi SOP. Kita sudah tunjukkan ketika perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) dilaksanakan, tanggungjawab itu terletak pada masyarakat.

“Jika mereka mematuhi dan mengamalkan penj4rakan sosial yang tinggi, sudah pasti kita mampu mengur4ngkan k3s j@ngkitan. Hari ini kita sudah melihat hasilnya, bukan saja usaha Kementerian Kesihatan, malah oleh orang awam juga.”

Hari ini, hanya 2 k3s baru C0vid-19 diIaporkan, yang terendah sejak perintah kawalan pergerakan dilaksanakan pada 18 Mac lalu.

9 kIuster

Hisham berkata, KKM akan terus melakukan saringan, khususnya melibatkan 9 kIuster yang dis4sarkan, walaupun jumlah j4ngkitan sudah berkvrangan.

“Kalau kita lihat setiap kumpulan s4sar, contohnya pusat jagaan warga emas ada pertambahan k3s, jadi saringan dijalankan seperti biasa, tapi kadar unjuran menunjukkan makin berkvrangan.

“Untuk bukan warganegara, kita telah ambil tind4kan, as1ngkan mereka, kenal pasti k3s positif, k3s-k3s di depoh selesai kita jalankan saringan, kita akan tingkatkan p4ntauan dari semasa ke semasa.”

Sumber: perak today

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*