Bil TNB MeIambung: Beri Diskaun Sekadar Indah Khabar Dari Rupa Cetus Ketidakpuasan Hati Pengguna.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

KUALA LUMPUR – Rata-rata rakyat tidak dapat menerima penjelasan pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) sendiri mengenai punca peningkatan mend4dak bil elektrik yang diterima jutaan pengguna sepanjang temp0h Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu.

Apatah lagi peningkatan bil tersebut naik begitu mend4dak sehingga mencapai jumlah yang tidak masuk akaI berbanding bil sebelum PKP sehingga mencetvskan kemar4han pengguna.

Kesatuan Perkerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Adnan Mat berkata, pihaknya menerima terlalu banyak rvngutan dan advan daripada pelbagai pihak mengenai bil elektrik TNB yang terlalu tinggi sepanjang temp0h (PKP) dilaksanakan.

KUALA LUMPUR – Kongres Kesatuan Perkerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menerima banyak rungvtan dan advan mengenai bil elektrik yang tinggi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Presidennya, Adnan Mat berkata, 1su tersebut menimbulkan kemar4han rakyat kerana tiada notis pemakluman awal kepada pengguna selain kegagalan Tenaga Nasional Bhd. (TNB) memberikan bil setiap bulan berikutan penangguhan operasi pembacaan meter sepanjang tempoh PKP.

Berikutan itu, katanya, diskaun yang diberikan diibaratkan sebagai indah khabar daripada rupa.

“Harus diingatkan mengikut unjuran Jabatan per4ngkaan Malaysia kadar peng4ngguran dijangka meningkat kepada 5.5 peratus atau lebih 860,000 peng4nggur untuk keseluruhan tahun 2020 disebabkan kr1sis c0v1d-19.

“Ramai yang telah kehiIangan kerja dan hiIang punca pendapatan sepanjang tempoh PKP berlangsung.

“Maka Cuepacs menggesa TNB dan kerajaan menilai kembali pemberian diskaun kepada pengguna sepanjang tempoh PKP berlangsung kerana merasakan jumlah pemberian diskaun yang diumumkan sebelum ini hanya indah khabar daripada rupa sahaja,’ katanya dalam kenyataan hari ini.

Tambah Adnan, sebelum ini TNB telah menawarkan diskaun sebanyak antara 2 hingga 50 peratus kepada penggunanya, mengikut kadar penggunaan masing-masing.

Bagaimanapun katanya, hanya pelanggan yang mempunyai kadar penggunaan elektrik yang rendah sahaja menikm4ti diskaun pada kadar yang lebih besar.

Menurutnya, hanya segelintir pengguna yang layak menikm4ti diskaun maksimum kerana TNB sendiri telah menjangkakan kadar penggunaan lebih tinggi disebabkan orang ramai banyak menghabiskan masa di rumah.

Adnan berkata, Ceupac berpendapat kadar diskaun yang perlu diberikan adalah antara 25 hingga 50 peratus daripada jumlah bil pelanggan tanpa mengambil kira jumlah penggunaan elektrik yanga mana ia bersifat menyeluruh.

Sementara itu, beliau memberitahu, kebanyak aduan yang diterima ialah pengiraan bil yang dibuat secara ‘lump sum’ (sekali gus) sepanjang tempoh PKP yang menjadi punca kenaikan bil elektrik.

“Walaupun TNB telah menjelaskan kadar pengiraan dibuat secara prorata, penjelasan tersebut tidak dapat diterima oleh rakyat dan perkara ini perlu diperhatikan secara serius oleh TNB bagi mengeIakkan kekeIiruan atau penind4san kepada rakyat.

“Cuepacs berharap kerajaan dan TNB dapat mempertimbangkan cadangan ini memandangkan syarikat milik kerajaan itu telah menikm4ti manfaat keuntungan berbilion ringgit setiap tahun sebelum ini.

“Inisiatif memberikan t4nggung jawab sosial kepada rakyat haruslah dipikuI dengan penuh ikhlas dan rasa tanggvng jawab.

“Rasailah denyvt nadi kesvsahan rakyat ketika ini dan bukan hanya sekadar memberikan penjelasan yang svkar diterima oleh rakyat,” katanya.

Sumber : MalaysiaGazette

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*