5 Orang Lelaki Warga Bangladesh Disyaki PaIsukan Dokumen Keputusan Saringan Covid-19 Ditahan PoIis.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

LIMA lelaki Bangladesh dit4han selepas dipercayai terb4bit dalam sind1ket pemaIsuan dokumen keputusan neg4tif saringan C0vid-19 bagi warga as1ng dalam serbvan di Jalan Tengkat Tong Shin, Kuala Lumpur, 9 Jun lalu.

Ketua PoIis Kuala Lumpur Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, kelima-lima svspek berusia 26 hingga 30 tahun itu dit4han dalam serbvan, kira-kira 11 malam.

“Sias4tan awal mendapati semua svspek terbabit bekerja sebagai buruh binaan di sebuah syarikat pembinaan di Kuala Lumpur.

“Dalam serbvan itu, kami mer4mpas lima telefon bimbit pelbagai jenama dan satu salinan surat saringan C0vid-19,” katanya dalam kenyataan, di Kuala Lumpur, hari ini.

Mazlan berkata, pihaknya juga menerima tiga lagi lap0ran poIis berhubung pemaIsuan dokumen keputusan ujian saringan C0vid-19 pada 9 dan 10 Jun lalu.

“Dalam ketiga-tiga k3s itu, hspital dan makmal di sekitar Kuala Lumpur memaklumkan pihaknya menerima panggilan dan e-mel daripada majikan yang mahu mendapatkan pengesahan lap0ran keputusan ujian saringan C0vid-19.

“Bagaimanapun, selepas sem4kan dilakukan mendapati nama pes4kit yang dinyatakan dalam lap0ran keputusan ujian saringan itu tidak dapat dikesan dalam rek0d berdaftar hspital dan makmal.

“Malah, doktor yang membuat saringan tidak bertugas di hspital dan makmal seperti dalam Iaporan keputusan ujian saringan berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, sias4tan lanjut sedang dijalankan mengikut S3ksyen 468/471

Kanun Kes3ksaan kerana kesaIahan menggunakan dokumen paIsu sebagai tulen.

“Selain itu, k3s berkenaan juga disi4sat mengikut S3ksyen 22(d) Akta Penceg4han dan Kawalan Peny4kit Berj4ngkit 1988 dan S3ksyen 6(1)(C) Akta Imigresen 1959/63.

“Usaha mengesan svspek dan mereka yang terb4bit dalam pemaIsuan dokumen keputusan ujian saringan C9vid-19 ini sedang giat dijalankan,” katanya.

Katanya, PoIis Kuala Lumpur memandang serivs 1su pemaIsuan dokumen keputusan ujian saringan itu.

Tindakan teg4s akan diambil terhadap mereka yang menyaIahi undang-undang.

“Sikap tidak bertanggungjawab dan hanya mengutamakan keuntungan sebegini memb4hayakan orang ramai dan menjej4skan usaha kerajaan untuk memvtuskan rantaian j4ngkitan C0vid-19.

“Selain itu, pihak majikan dinasihatkan supaya membuat sem4kan keputusan ujian saringan yang diserahkan pekerja dengan pihak pengeluar Iaporan sebelum membuat sebarang keputusan untuk mengambil merek bekerja.

“Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berhubung perkara itu boleh menyalurkannya dengan menghubungi Hotline PoIis Kuala Lumpur di talian 03-21159999 atau menghubungi mana–mana baIai poIis berhampiran,” katanya.

Terdahulu, Harian Metro melap0rkan poIis men4han dua lelaki Bangladesh yang disy4ki terb@bit dalam sind1ket pemaIsuan dokumen keputusan neg4tif ujian saringan C0vid-19 bagi warga as1ng pada 6 Jun lalu.

Sumber: harian metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*