Rakyat Tak PerIu Mohon Dan Buat Saringan C0vid-19 Lagi Untuk Masuk Ke Negeri Sarawak.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

KUALA LUMPUR, 14 Jun — Berita gembira buat warganegara Malaysia yang ingin merentas negeri ke Sarawak apabila keIonggaran diberikan untuk memasuki Bumi Kenyalang itu, sejak Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilaksanakan pada 10 Jun lepas.

Mereka dari Semenanjung, Sabah dan Labuan bukan sahaja t1dak perlu membuat permohonan kemasukan daripada Jawatankuasa Pengurusan Benc4na Negeri Sarawak seperti sebelum ini, malah tidak perlu lagi menjalani ujian saringan COVlD-19 (PCR) sebelum berlepas ke negeri berkenaan.

Pastinya, kel0nggaran baharu diumumkan Menteri Kanan (KIuster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam, digunakan sebaiknya buat mereka yang ingin pulang ke kampung halaman di Sarawak atau pelancong yang ingin melawat tempat menarik di sana memandangkan pelancongan domestik dibenar ber0perasi semula semasa PKPP.

Namun, usah mengambil mudah keIonggaran yang diberikan kerana kebenaran rentas negeri bukan alasan untuk tidak mematuhi prosedur 0perasi standard (SOP) yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM).

Kita tidak mahu dalam kegh4irahan bertemu keluarga di kampung, akan mewujudkan pula kIuster baharu.

Sejak 12 Jun, aliran trafik di lebuh raya utama serta jalan-jalan persekutuan ses4k dipenuhi kenderaan mereka yang pulang ke kampung, dan hari ini aliran trafik dijangka meningkat apabila ramai yang akan kembali ke ibu kota sebelum memulakan tugas.

Ibarat sambutan hari raya fasa kedua, mereka yang tidak dapat pulang pada satu Syawal baru-baru ini mengambil peluang meraikan bulan kemenangan itu yang masih berbaki bersama keluarga setelah rentas negeri dibenarkan.

Kemeriahan berkumpul bersama keluarga di kampung dimanfaatkan dengan pelbagai aktiviti bagi mengeratkan hubungan setelah kira-kira tiga bulan tidak bertemu sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lepas.

Selain itu, ada juga yang memenuhi hvjung minggu dengan bercuti di tempat-tempat menarik dalam negara. Tidak hairanlah, hotel-hotel tumpuan pelancong sudah tidak menang tangan menerima tempahan penginapan.

Misalnya di Perak, menerima 1,030 tempahan bilik hotel yang menunjukkan imp4k positif terhadap sektor pelancongan.

Apa-apa pun yang dilakukan atau dirancang, aspek keselamatan jangan sesekali diab4ikan.

Ingat, kita masih belum menang dalam perju4ngan menent4ng pandemik COVlD-19.

Sumber:Bernama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*