C0VlD-19:KIuster Baharu Ditemui Di Rumah Penjagaan Warga Emas Di Kuala Selangor – KKM

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini memaklumkan bahawa terdapat satu kIuster baharu yang telah dikenalpasti iaitu KIuster Rumah Penjagaan Warga Emas Kuala Selangor.

Menurut Datuk Dr Noor Hisham, tiga orang telah disahkan positif di dalam kIuster tersebut.

“KIuster ini dikenalpasti apabila terdapat ke$ ketiga di kalangan penghuni rumah penjagaan warga emas di Kuala Selangor, sehingga kini terdapat tiga ke$ positif bagi pusat penjagaan warga emas ini.

“Dua ke$ telah didapati positif C0vid-19 pada 17 Mei 2020 hasil daripada saringan pusat penjagaan warga emas, pada ketika ini seramai 12 kakitangan dan 26 penghuni tersebut telah disaring, keputusan kesemua kakitangan dan 24 penghuni adalah neg4tif,” katanya.

Pengesanan ke$ secara aktif sedang dijalankan dan langkah penceg4han turut diambil termasuk ny4h cem@r dan ny4h kvman.

KIuster baharu C0vid-19 dikesan di pusat jagaan warga emas di Kuala Selangor memb4bitkan lima ke$ setakat ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ke$ j4ngkitan itu memb4bitkan warga emas di pusat jagaan dengan pertambahan satu lagi ke$ baru hari ini.

Menurutnya, dua ke$ dikesan pada 17 Mei lalu hasil daripada saringan dilakukan terhadap semua penghuni pusat jagaan berkenaan.

“Dua belas kakitangan dan 26 penghuni yang lain juga sudah disaring pada 17 Mei lalu dan keputusan mereka adalah neg4tif.

“Selepas sebulan, saringan dijalankan terhadap seorang penghuni yang mempunyai J4ngkitan Pernafasan Akvt Tervk (SARI) di Hspital Tanjung Karang mendapati dia positif Covid-19,”katanya pada sidang media harian, di Putrajaya, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, warga emas itu didapati neg4tif ketika ujian saringan pertama dijalankan pada 17 Mei.

“Pengesanan aktif kini sedang dijalankan, langkah-langkah penceg4han turut diambil termasuk ny4hkvman dan ny4hcem4r di pusat jagaan berkenaan,” katanya.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia via siakap keli & harian metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*