Pengguna Boleh Adu Tribunal Jika Tak Puas Hati Bil Elektrik Tinggi – Datuk Rosol Wahid

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pengguna yang tidak berpvas hati dengan bil elektrik yang meIambung tinggi semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) boleh memfailkan aduan di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM).

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid berkata langkah itu adalah alternatif selain penyaluran aduan kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Suruhanjaya Tenaga.

“1su bil elektrik yang tinggi semasa PKP memang dalam perhatian kita. Kita sedar ramai yang meluahkan rasa tidak pu4s hati.

“Buka fail di TTPM dengan bayaran fi RM5 dan ke$ akan diadili sebaiknya,” kata Rosol kepada Bernama di Putrajaya hari ini.

Menurutnya TTPM telah menerima dua tuntutan termasuk satu berkaitan kenaikan luar biasa bil elektrik yang difailkan pada 5 Jun lepas.

1su kenaikan bil elektrik h4ngat dibincangkan oleh rakyat, khususnya menerusi media sosial, yang tidak berpvas hati dengan caj yang dikenakan kerana terlalu tinggi berbanding sebelumnya.

TTPM yang ditubuhkan pada 15 Nov 1999 menyediakan saluran alternatif kepada penggguna untuk membuat tuntutan g4nti rugi berkenaan pembelian barangan atau perkhidmatan dengan ke$ boleh diselesaikan kvrang daripada 60 hari.

Badan itu juga membolehkan pengguna memfailkan tuntutan tebus rvgi terhadap pembelian barangan dan perkhidmatan yang tidak menepati apa yang diiklankan dengan amaun tidak lebih RM50,000.

Sumber: Bernama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*