Tumor Diwajah Anak Makin Membesar, Ibu TunggaI Sebak, Namun Tetap CekaI Dan Tabah Menjaga Anak Walau Diusia Emas.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Dikala pemuda lain kini sedang keluar mencari rezeki dan membina kerjaya, namun buat Mohammad Hakimi Hakim Mohd Sukri, berusia 26 tahun, dia hanya mampu terIantar di katil akibat tum0r di bahagian kanan mukanya semakin membesar.

Sejak 13 tahun lalu, Hakimi yang menghidap tum0r dan Neur0fibromat0sis (sejenis peny4kit s4raf) selain mempunyai lebihan air di kepalanya, dikategorikan sebagai c4cat kekal.

Hidup Hakimi kini bergantvng sepenuhnya kepada ibunya, Norma Mahmood, 62, yang sudah hampir 13 tahun tidak bekerja kerana perlu menjaga anaknya itu.

Hakimi hanya mampu terIantar.

Menurut Norma, yang juga merupakan seorang ibu tvnggal, sejak Hakimi masih b4yi, doktor mengesan terdapat biji kecil di bahagian kelopak mata kanan.

Pend3ritaan Hakimi yang merupakan anak bongsu terus berIanjutan, pada usia tiga bulan mata kanan terus membengk4k sehingga biji matanya tersembuI keluar, menyebabkan mata kanan terpaksa dibed4h untuk dibvang kesemuanya.

Selepas daripada pembed4han itu, Hakimi sempat menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak lain, malah sempat bersekolah pada Tahun Satu.

Tum0r semakin membesar.

Namun, bahagian kanan mukanya semakin membengk4k dan pada Julai 2007, dia secara tiba-tiba hiIang keseimbangan badan apabila tidak mampu berdiri dan hanya terIantar sepanjang masa.

“Melalui ujian Imbasan Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) yang dilakukan ke atas Hakimi di HUSM mendapati lebihan air di kepalanya turun ke bahagian tvlang belakang yang menyebabkannya terIantar dan tidak mampu menguruskan diri sendiri…”

Hakimi yang kini hanya mampu terIantar semakin mend3rita selepas, tum0r di bahagian kanan muka Hakimi juga semakin membesar dan dianggarkan seberat lima kilogram (kg), namun Norma tidak pernah berpvtus asa mer4wat anaknya.

“Selagi bern4fas, mak cik tidak akan sesekali berpvtus asa menjaga Hakimi yang terlantar biarpun mak cik sendiri menanggvng der1ta masaIah usus dan perlu berulang ke hspital untuk r4watan susulan setiap tiga bulan sekali…”

Orang ramai yang ingin membantu boleh menyalurkan svmbangan ke akaun Bank Islam bernombor 03-036-02-016074-4 atas nama Norma Mahmood atau boleh menghubunginya di talian 016-3385974.

Sumber : Harian Metro via omm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*