Kaum Wanita Wajib Ambil Tahu Mengenai Cara Penjagaan Rahim Dan Jangan Ambil Mudah! Ikuti Perkongsian Nasihat Pakar Sakit Puan Dr Hamid Arsat Ini.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kaum wanita sejak dari dulu dipesan oleh ibu ataupun nenek agar menjaga organ per anakan ini. Malah bermacam-macam petua diperturunkan untuk tujuan itu.

Ia untuk mengelakkan bahagian yang menjadi lambang k3 wanitaan ini ditimpa penya kit dan tidak boleh berfungsi untuk mela hirkan zvriat.

Namun ketika ini semakin ramai wanita berdepan dengan masalah ketvmbuhan yang berkaitan dengan ra him. Atas sebab itu Pakar sa kit Puan terkenal Dr. Hamid Arshat membuat perkongsian ini.

Malang Jika R4him Ditimpa Penya k1t Dan Tidak Berfungsi

R4him diciptakan Allah khas untuk wanita sebagai wadah pertvmbuhan j4nin yang bermula dari nutfah, kemudian menjadi alaqah dan mugdah. Seterusnya ia berkembang dan membesar membentuk organ2 dan anggota yang sempurna dan akhirnya ditiupkan r0h dalam umurnya 120 hari.

Semua peroses ini berlaku dalam perlindungan dan naungan r4him.

Malang jika ra him ditimpa peny akit dan tidak boleh berfungsi. Tapi ra him sering ditimpa tumbuhan adenomyosis dan membesar seperti ha mil 5 bulan. Gejala yang dialami pes akit ialah senggvgut teruk, perdarahan banyak serta jadi m4ndul. Sungguh menye dihkan bila situasi begini berlaku.

Ketumbuhan yang paling sering berlaku pada ra him ialah fibroids. Walaupun ia bolih menimbulkan gejala2 yang sama tetapi ia boleh dibvang bedah dan dipulihkan kemampuan untuk ham1l.

Cara-Cara Menjaga R4him

1. Waspada jika ada sejarah p3nyakit r4him dalam keluarga – ibu, nenek, ibu saudara adik beradik perempuan. Setiap penyakit ada kaitan dengan baka, mungkin menyumbang 10% kepada faktor2 penyebab. Elakkan dan jauhkan dari faktor2 penyebab yang timbul dari sekitaran.

2. Fungsi utama r4him ialah menampung keh4milan. Kahwin dan ha mil awal ketika usia muda boleh mencegah dari tumbuhan fibroids dan adenomyosis. Ketika ha mil otot rahim membesar dan kembang sehingga 1000 kali normal. Selepas bersalin ia kuncup semula kepada saiz asal. Peroses keha milan sebenarnya melindungi ra him dari ketvmbuhan. Wanita yang lambat atau tidak ha mil lebih ter4ncam tumbuhan fibroids dan adenomyosis.

3. Rahim sangat dipengaruhi dengan dua hormon wanita – estrogen dan progesterone. Estrogen menebalkan lapisan endometrium dan memb!ak sel otot (myometrial hyperplasia} progesterone meningkatkan salur darah endometrium dan mengembangkan sel2 otot ra him (myometrial hypertrohy).

Kedua-dua hormon perlu seimbang dan saling berkerjasama. Gangguan imbangan hormon mencetuskan peny akit ra him. H0rmon estrogen penting bagi banyak fungsi tvbuh badan wanita serta ciri2 kewanitaan dan kecantikan. Tapi bila berlebihan dan tak seimbang estrogen boleh menimbulkan bermacam-macam peny akit dan ganggvan.

Diantaranya:

– Ketumbuhan fibroid, adenomyosis dan kanser rahim.

– Ketumbuhan adenoma dan kanser payvd4ra.

– Kemandulan dan sukar ha mil.

– Perd4rahan rahim.

Sumber asli hormon estrogen bagi wanita ialah kilang ovari, adrenal dan lemak badan.Setengah makanan saperti makanan dari kacang soya juga jadi sumber phytoestrogen. Bahan plastik dan sterofoam dan insecticide dan spray pewangi mengeluarkan xenoestrogen.

Sumber asli hormon estrogen bagi wanita ialah kilang ovari, adrenal dan lemak badan.Setengah makanan saperti makanan dari kacang soya juga jadi sumber phytoestrogen. Bahan plastik dan sterofoam dan insecticide dan spray pewangi mengeluarkan xenoestrogen.

4. Faktor yang mengganggu imbangan h0rmon. Sering tahap estrogen tinggi dan progesterone rendah yang menyebabkan peny akit. Diantara faktor-faktor ialah tekan fizikal, stress m3ntal dan gangguan emosi. Pemakanan yang terlebih gula dan karbohidrat, mengandungi terlalu banyak perisa dan pengawet serta kegemokkan (obesity) dan penyakit PCOS, kesemuanya menyebabkan hormon estrogen menungkat tinggi sedangkan progesterone berkurangan. Tangani dan kawal semua jenis stres.

5. Penjagaan ra him perlu bermula dari umur kanak-kanak. Sering kali anak perempuan dijangkiti kuman di luar f4rajnya akibat tidak sempurna beristinjak dan lemah ketahanan / immunity disebabkan tidak suka makan sayur dan buah2.

Jika menghadapi masalah lelehan / vaginal discharge, basuh faraj dengan air garam, ia antiseptik terbaik untuk wanita. Beri supplemen vitamin C (chewable) disamping multivitamin sirup dan minyak ikan kepada anak perempuan. Amalan ini diteruskan dalam bentuk tablet bila mencapai umur remaja. Supplemen tersebut akan meningkatkan Ketahanan / immunity untuk menangkis pelbagai penyakit khususnya dirahim.

6. Kegemukkan perlu dikawal dari umur kanak2 dan remaja. Dewasa ini kanak-kanak terlalu suka junk food dan fast foods. Ibu bapa layani kehendak mereka sebagai jalan mudah tanpa memikirkan kesan buruk dalam jangka panjang. Remaja mula dilanda kegemukkan bila belajar disekolah, kolej dan universiti ber asr ama.

Mereka makan terlalu banyak makanan segera kononnya tidak berkesempatan untuk memasak sendiri atau tidak minat makanan yang disajikan. Bermula disini gangguan haid berlaku – sama ada tidak datang ha!d, atau ha!d terlalu banyak, keluar berketul-ketul atau terlalu sedikit tetapi berpanjangan. Kesemua itu petanda adanya gangguan dan ketidak seimbangan h0rmon2 wanita dan akhirnya mer0sakkan ra him.

7. Remaja perlu dididik menjaga kehormatan diri agar tidak terjebak kedalam maks!at perz! naan kerana ramai yang terjerat dengan berbagai g3jala saperti penggvguran haram dan jangk!tan kvman dalam per4nakkan dan akhirnya rosak ra him dan jadi mandvl apabila kahwin kelak.

8. Banyakkan zikir dan berselawat waktu ha!d. Perdarahan ha!d atau ‘datang k0tor’, ‘datang bulan’. Berbagai panggilan untuk ha1d. Memang ada disebut dalam quran wanita dalam ha1d tidak dianggap bersih dan suami dilarang melakukan hVbungan selagi isteri belum bersih dan telah mandi jVnub.

Sering juga ha!d tidak lancar keluar dan adakala ha!d ‘tumpah / melempah’ ke belakang ra him. Fenomena tersebut dikaitkan dengan rahim retroverted dan saluran pintu rahim sempit. Tanda utama ialah senggugut dan terdapat sistem pembersih darah haid. Bila sistem ini gagal akibat penurunan immunity ekoran dari pemakanan kurang berzat dan tinggi tahap racun serta peningkatan stress, darah haid menimbulkan penyakit endometriosis dan adenomyosis.

9. Dipercayai d4rah ha!d yang tidak lancar dan bertakung di belakang rah!m menggalakkan g@ngguan j!n dan sya!tan terhadap rah!m. Oleh sebab itu ketika ha!d wanita tidak boleh solat dan membaca al-quran, sebaiknya banyakkan zikir dan selawat sebagai langkah menc3gah g@ngguan j!n dan sya!tan.

10. Banyak makanan yang membantu dalam menjaga rahim diantaranya nenas yang mengandungi enjim bromalin dan betik yang mengandungi enjim papase. Kedua enzim berperanan untuk membersih d4rah kotor di belakang ra him. Makanan-makanan tradisi seperti keledek merah membekal sedikit hormon progesterone, keladi ada sedikit estrogen, ubi kayu ada sedikit B17 (antikanser). Makanan tersebut membantu penjagaan ra him. Kunyit, bawang merah, bawang putih, halia dan serai ada kesan anti inflammatory juga berperanan menjaga ra him.

Perbanyak makan sayur2 khususnya yang hijau saperti bayam, sawi, pucuk paku, kobis, kacang, lobak, brokoli, taugeh dan lain-lain. Banyak makan buah2 saperti jambu, oren, mangga, apel, nenas, betik, buah naga dan lain-lain. Makan pelbagai kacang saperti gajus, almond, walnut dan lain-lain. Baik juga dimakan bersama kismis dan kurma.

Makan lebih ikan seperti kembung, tenggiri, bawal, mackerel, tuna/tongkol dan lain-lain. Amalkan minum teh hijau yang mengandungi antioxidant yang boleh mencegah penya kit. Amalkan minum susu segar (lembu atau kambing) setiap hari.

11. Amalkan supplement multivitamins, vit. C (1GM) dan E(400 IU) ,logam kalsium dan fish oil (1-2000 GM) setiap hari sehingga akhir hayat.

Sumber: Dr Hamid Arshat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*