Hanya Daripada Tapak Tangan 7 Petanda Penyakit Yang Boleh Kita Tahu. Rugi Kalau Anda Tak Ambil Tahu Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Tanpa kita sedar kehidupan seharian kita yang sibuk menyebabkan kita mengabaikan penjagaan dari segi pemakanan dan kesihatan kurang dititik beratkan. Kadang-kala mas tidak sihat pun kita masih bekerja.

Sebenarnya, Allah mencipta kan kita sangat sempurna. Badan kita sebenarnya akan memberikan signal awal apabila organ-organ utama atau sistem saraf kita mengalami masalah minor yang memerlukan kita berehat.

Contohnya kebiasaan sebelum kita mengalami sakit kepala yang teruk, mata kita akan memberikan signal awal seperti pedih mata dan juga lenguh pada tengkuk dan bahu. Namun, ada yang terus memaksa diri bekerja dan sering diserang migrain.

Mungkin kita tak sedar atau seakan-akan tidak endah dengan signal atau petanda yang cuba diberitahu oleh badan kita, khususnya tapak tangan. Tangan yang berdenyut atau rasa sakit pada bahagian ini mungkin boleh dikaitkan dengan beberapa jenis penyakit dalam badan.

1 Sindrom Carpal Tunnel.

Sindrom Carpal Tunnel boleh di diagnos daripada ibu jari, jari tengah dan jari telunjuk. Jenis penyakit saraf ini terjadi kesan daripada aktiviti berulang-kali yang dilakukan seseorang, hingga menyebabkan pergelangan tangan membengkak.

2 Keletihan

Mengangkat barang yang berat menggunakan tangan dalam keadaan yang tidak selesa boleh menyebabkan tekanan pada saraf yang berada di tapak tangan. Ini menyebabkan denyutan pada tapak tangan.

3 Masalah Tulang Belakang

Masalah tulang belakang dikaitkan dengan jari manis dan jari anak. Ini disebabkan oleh tekanan yang kuat pada saraf yang dihubungkan dengan tulang belakang.

4 Kurang Vitamin.

Apabila badan kekurangan vitamin, denyutan dapat dirasai pada jari tangan sebelah kiri atau pada jari kaki sebelah kiri. Ini terjadi apabila badan kekurangan vitamin E, B1, B6 dan B12.

5 Penyakit Buerger

Penyakit ini sering terjadi pada perokok tegar. Aliran darah yang mengalir dalam saraf terhalang oleh nikotin, seterusnya menyebabkan kurangnya mineral dalam badan. Ini menyebabkan rasa kebas pada kari.

6 Masalah Aliran Darah Dalam Badan.

Jika anda mengalami rasa kebas pada bahagian kanan tapak tangan, ia mungkin disebabkan tekanan yang dialami oleh permukaan urat saraf. Sesetengah penyakit kardiovaskular lain juga akan menyebabkan rasa kebas pada bahagian ini.

7 Diabetes

Salah satu petanda awal penyakit diabetes ialah rasa denyutan pada beberapa bahagian ditapak tangan sebelah kiri. Ini terjadi disebabkan kurangnya aliran darah pada beberapa bahagian badan, menyebabkan kerosakkan pada hujung saraf. Walau apa pun, segeralah berjumpa dengan pakar dan doktor bagi mendapatkan rawatan segera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*