Sangat Bermanfaat Dengan Hanya Menggunakan Daun Kesum Dan Garam Dapat Menghilangkan Peny4kit Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kajian menunjukkan bahawa tumbuhan herba ini, kaya dengan antioksidan dan memiliki sifat-sifat antimikrob. Daun kesum yang aromatik boleh menghasilkan minyak pati yang mengandungi bahan kimia ‘aliphatic aldehyde’ yang tinggi dan komponen kimia utamanya ialah decanal dan dodecanal. Sebagai punca bahan semula jadi ‘aliphatic aldehyde’, minyak kesum pula dikatakan mempunyai potensi yang tinggi, terutama dalam industri perisa dan wangian. Tidak banyak bahan semula jadi seumpamanya di pasaran. Kajian mendapati kandungan bahan alipathis aldehyde ini adalah tinggi sehingga 605 dalam beberapa spesis tertentu.

Terdetik nak share 1 petua untuk hilang kan ketuat.. Sis dah buat pada diri sendiri Dan berkesan.. Skrg sis buat experimen pada ank bujang sis.. Hasilnya.. Ketuat Hilang. Sis dah tulis step by step pada gambar.. Semoga bermanfaat.. Selamat mencuba..

Bahan-bahannya

  • Daun kesum
  • Garam

Cara-cara

  • Campurkan Kedua Bahan Dan Tumbuk Bahan Sampai Lumat.
  • Gosok daun kesum yang dicampur dengan garam tadi pada tempat yang kena ketuat.
  • Pastu cari la apa-apa yang bahan yang boleh lekatkan bahan campuran tadi dan tunggu sampai kering.
  • Ulangi selama 3kali

Hasilnya selepas beberapa hari ketuat akan tanggal sendiri.

Dari aspek dunia perubatan Melayu, herba yang bersifat panas ini dipercayai mempunyai khasiat tersendiri. Antara kelebihan daun kesum ini ialah :

1. Menguatkan daya penglihatan
2. Mengatasi masalah kembung atau ketidakhadaman
3. Mengharumkan tubuh
4. Mengatasi masalah keputihan
5. Baik untuk wanita lepas bersalin
6. Menghilangkan panau – Campurkan secekak daun kesum dengan sedikit minyak tanah. Gosokkan pada bahagian yang mempunyai panau setiap hari sehingga panau itu sembuh.
7.Mengekalkan stamina, mengekalkan kesihatan dan awet muda – Makan pucuk daun kesum sebagai ulam setiap kali makan nasi.
8. Mengharumkan tubuh
9. Bagi wanita lepas bersalin – anda bolehlah cuba merebus daun ini dan minum air rebusannya ketika suam.
10. Air rebusannya juga boleh diminum untuk merawat masalah keputihan. Jika kurang suka dengan baunya, jadikan ulam yang dimakan mentah..
11. Tonik hati, buah pinggang dan darah
12. Mengeluarkan angin dari perut dan usus.
13. Merangsang dan melawaskan pembuangan air kecil dan pembuangan air besar,
14. Membunuh atau menyingkirkan cacing dalam perut dan usus, sebagai stimulan serta merangsang haid.
15. Ubat Gout/radang sendu. Ðaun kesum juga digunakan untuk merawat reumatisme, gout
16. Merawat radang sendi
17. Melegakan batu karang.
18. Masalah kelemumur – Jus yang dihasilkan melalui perahan daunnya pula dikatakan boleh merawat masalah kelemumur, menghitamkan rambut
** Untuk mengatasi kelemumur, tumbuk sehingga lumat daun ini, tapis dan ambil patinya. Campurkan sedikit air lalu gosokkan perlahan-lahan pada kulit kepala selama 5 minit sebelum dibilas.
19. ubat pupuk di tempat berkudis.

Untuk pengetahuan anda, terdapat 2 jenis kesum yang biasa di dapati iaitu dari jenis menjalar dan menegak. Di Thailand ia banyak digunakan sebagai sebahagian daripada ramuan salad. Di Malaysia pula ia dijadikan sebagai bahan penambah perisa dalam makanan atau hidangan seperti laksa Penang selain dimakan mentah sebagai ulaman oleh mereka yang cenderung menjaga kesihatan secara alami.

Dipercayai ia kaya dengan beta kerotena, vitamin A & C serta kandungan mineral seperti kalium, kalsium dan fosforus. Selain aromanya yang dapat merangsang selera, herba ini dapat mengurangkan bau dan hanyir ikan.

Daun kesum mengandungi khasiat yang agak tinggi, terutamanya karotena dan vitamin C. Dalam 100 g, bahagian yang boleh dimakan daun, daun kesum mengandungi: air 73.2 g, protein 2.8 g, lemak 0.7 g, karbohidrat 18.4 g, serat 2.8 g, kalsium 232 mg, fosforus 19 mg, ferum 3.2 mg, natrium 19 mg, kalium 308 mg, karotena 7433 mg, vitamin A 1239 mg, vitamin B10.15 mg, vitamin B2 0.2 mg, niasin 2.8 mg, vitamin C 125 mg.

Kajian menunjukkan bahawa tumbuhan herba ini, kaya dengan antioksidan dan memiliki sifat-sifat antimikrob.

Kredit: Nurul Nazariah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*