Malu Dengan Pasangan Kerana Hitam Di Celah Paha. Begini Cara Mengatasinya Dengan Cepat.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Hitam di celah kangkang dan ketiak mungkin hanya menjadi rahsia anda kerana ianya di tempat yang tertutup. Namun apabila telah menikah ehem ehem hmm sudah tahukan, ok hitam di kelengkangan terkadang juga dapat membuat anda jadi kurang percaya diri sama pasangan anda, nah untuk mengatasi permasalahan itu terdapat banyak cara untuk menyingkirkan tompok hitam di kelengkangan.

Apa sebenarnya penyebabnya celah kangkang menjadi hitam? aspek hormonal ataupun akibat iritasi pada lipatan selangkangan dekat paha yang meninggalkan pigmentasi berlebihan. Wanita dengan berat tubuh berlebihan kerap alami permasalahan ini. Resistensi insulin yang sering berlangsung pada wanita dengan berat tubuh mengakibatkan warna lebih gelap pada area lipatan. Jangan sampai resah serta bingung berikut ini cara menyingkirkan hitam di selangkangan :

1. Langkah memutihkan serta singkirkan tompok hitam di celah kangkang dengan kapur sirih serta limau nipis.
2. Campur ke-2 bahan itu hingga benar-benar tercampur.
3. Lalu berikan di bagian yang hitam hingga rata pada saat habis mandi.
4. Atau dengan cara kombinasi timun serta lemon dan usap hingga 20 minit lalu bersihkan dengan air hangat.

Selamat mencuba!

5 Petua Putihkan Celah Peha. Hilangkan Hitam, Kasi Cerah!

Wanita memang mementingkan penampilan diri, lebih-lebih lagi dari segi luaran. Namun semuanya tidak bermakna jika anda tidak menjaga kecantikan dalaman terutamanya di celah-celah pelipat, ketiak dan celah paha yang mudah menjadi hitam jika tidak dijaga dengan betul.

PETUA HILANGKAN HITAM CELAH PEHA
Celah paha misalnya, mudah menjadi hitam akibat geselan paha sewaktu berjalan terutamanya pada wanita yang berbadan besar dan gempal.Mereka ini juga selalunya mencari petua untuk kuruskan peha dan punggung.

Akibat geselan ini bercampur dengan peluh, paha menjadi berminyak dan mudah melecet.

Ada yang meletak bedak mahupun losen untuk mengurangkan rasa melecet ini. Hanya orang yang mempunyai paha besar akan faham masalah ini.
Namun, setelah meletakkan bedak atau losyen, rasa lega hanya untuk sementara waktu sahaja kerana tanpa disedari, anda menambah kerengsaan kulit dan sel-sel kulit mati berkumpul di celah paha. Dari situ, pembiakan bakteria terjadi menyebabkan kulit menjadi semakin gatal, kasar dan kemerah-merahan sehingga bertukar menjadi hitam.

PETUA PUTIHKAN CELAH PEHA UNTUK YANG SUDAH BERKAHWIN?
Bagi wanita yang sudah berkahwin, celah paha hitam menyebabkan anda kurang berkeyakinan dan malu apabila bersama suami. Meskipun ada suami yang tidak kisah, tidak bermakna anda harus selesa dengan keadaan itu malah tidak terlambat untuk anda memutihkan kembali celah paha yang berubah warnanya dengan mengguna:

1. LIMAU NIPIS & KAPUR SIRIH

Campurkan perahan limau nipis dengan sedikit kapur hingga menjadi pes. Sapu pada celah paha dan gosok perlahan-lahan selama 15 minit, kemudian bilas. Lakukan 3 kali seminggu sampai kesan hitam hilang.

2. LEMON & TIMUN

Jika kulit sensitif, limau nipis boleh memeritkan. Anda boleh gantikan dengan lemon ataupun timun. Lalukan kulit lemon serta timun pada celah paha selama 20 minit dan bilas sehingga bersih. Bukan sahaja memutihkan kulit malah mengatasi lebihan minyak pada paha.

3.TAWAS

Bagi yang ingin guna cara tradisional, boleh gunakan tawas untuk mengatasi masalah ini. Campurkan tawas dalam air dan dengan mengguna span, gosok celah paha.

4.KUNYIT

Parut kunyit dan perahkan jusnya. Sapukan pada celah paha dan biarkan ia kering, baru dibilas sehingga bersih. Boleh juga digunakan serbuk kunyit. Masukkan 2 sudu serbuk dalam air dan sapu pada paha.

5.UBAT GIGI

Picit sedikit ubat gigi pada jari dan sapu pada celah paha. Biarkan selama 10 minit dan bilas. Tetapi awas, jika terasa sakit ataupun kulit bertukar merah kerana sensitif dengan bahan dalam ubat gigi, tukar guna bahan lain.

Sebaiknya selepas mandi, lap paha sehingga kering. Paha yang lembap mudah membiakkan bakteria, penyebab utama gatal di kawasan paha. Jila terasa gatal, elak garu dengan tangan tetapi guna kain.
Pastikan anda mengguna pencukur yang tajam. Cukur mengikut arah bulu tumbuh untuk mengelakkan kulit menjadi kasar ataupun luka.
Amalkan juga mengguna scrub seminggu sekali kerana ia akan menanggalkan sel-sel kulit yang kasar dan mati serta menggalakkan pertumbuhan sel baru. Hasilnya, kulit bertambah putih serta lembut dan sudah tentu, anda kembali yakin dengan diri anda.
Selamat mencuba!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*