Petua Mudah Bangun Subuh. Amalkan, InsyaAllah Lepas Ni Tak Susah Bangun Solat Subuh

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ramai beranggapan lagi lama tidur lagi bagus kerana badan dapat berehat secukupnya. Ada yang beranggapan bangun awal pagi menyebabkan kita lesu dan penat seharian. Sebenarnya mereka silap.

Kebahagiaan Dunia

Kalau orang bukan islam boleh bangun awal pagi demi mengejar kebahagiaan dunia, kenapa kita orang islam tidak boleh melaksanakannya. Sedangkan kita mengejar mengejar kebahagiaan dunia dan akhirat.

Pada waktu beginilah solat dan bacaan alquran kita lebih khusyuk dan terasa dihati kita. Pada waktu begini juga merupakan masa kita untuk bersendirian dengan Allah dan menceritakan segala permasalahan kita.

TIP MEMUDAHKAN ANDA UNTUK BANGUN SUBUH

1. Sebelum kita tidur, niat dalam hatu bahawa tidur kita ini adalah ibadah kerana Allah SWT. Set diminda bahawa kita ingin bangun awal pada esok hari. Nyatakn pukul berapa kita ingin bangun daripada tidur.

2. Biasakan diri kita dengan berwuduk sebelum merebahkan badan dan melelapkan mata. Cuba bayangkan ini adalah wuduk kita yang terakhir. Sempurnakan wuduk dengan tenang dan tertib.

3. Dirikan solat sunat atau solat sunat taubat sebelum tidur. Pohon keampunan daripada Allah SWT serta bersihkan diri kita daripada dosa-dosa dan kekotoran mak siat.

4. Gunakan apa cara sekalipun untuk bangunkan kita daripada tidur samada menggunakan alat bantuan seperti jam loceng, telefon bimbit atau gadjet yang lain. Boleh juga berpesan pada ibu bapa, adik-beradik atau kawan-kawan yang ada.

5. Untuk bangun awal kita hendaklah tidur awal. Tidur yang cukup memudahkan kita untuk bangun dengan segar, ceria dan bertenaga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*