7 Perkara Ak hir Z4man Yang Digeruni

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Buat renungan kita bersama.

1- Orang Yang Tidak Sedarkan Diri

Daripada Abu Hurairah R.A. bahawasanya Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Jika ada seseorang berkata, ramai orang telah rosak, maka orang yang berkata itu sendiri yang paling rosak di antara mereka.”
Riwayat Muslim

2- Ahli Ibadat Yang Jahil Dan Ulama Yang Fasik

Daripada Anas R.A. beliau berkata, bersabda Rasulullah S.A.W;

“Akan ada pada akhir zaman ahli ibadat yang jahil dan ulama yang fasik.”
Riwayat Ibnu Ady

Orang jahil yang rajin beribadat dan ada pula orang alim yang fasik.

3- Menjual Agama Kerana Dunia

Daripada Abu Hurairah R.A. beliau berkata, Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Akan keluar pada akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka berpakaian di hadapan orang lain dengan pakaian yang dibuat daripada kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang ramai dan perkataan mereka lebih manis daripada gula. Walhal, hati mereka adalah hati serigala. Allah S.W.T. berfirman kepada mereka, “Apakah kamu tertipu dengan kelembutanKu ? Atau kamu terlalu berani berbohong kepadaKu ? Demi kebesaranKu, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim (cendekiawan) pun akan menjadi bingung.”
Riwayat Tirmizi

4- Pendusta Dan Pengkhianat

Daripada Abu Hurairah R.A. beliau berkata, Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Akan datang kepada manusia tahun-tahun yang penuh dengan penipuan. Pada waktu itu si pendusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan dusta. Pengkhianat akan disuruh memegang amanah dan orang yang amanah dikatakan pengkhianat. Dan yang berkesempatan berbicara (cuba membetulkan) hanyalah golongan “Ruwaibidhah”. Sahabat bertanya “Apakah Ruwaibidhah itu wahai Rasulullah ?” Rasulullah S.A.W. menjawab, “Orang kerdil, hina dan tidak mengetahui bagaimana hendak mengurus orang yang ramai.”
Riwayat Ibnu Majah

5- Fasik Yang Berleluasa

Daripada Abu Hurairah R.A. bahawasanya Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Bersegeralah kamu beramal sebelum menemui fitnah (ujian berat) seumpama malam yang sangat gelap. Seseorang yang masih beriman pada waktu pagi, kemudian pada waktu petang dia sudah menjadi kafir, atau seseorang yang masih beriman pada waktu petang, kemudian pada keesokan harinya dia sudah menjadi kafir. Dia telah menjual agamanya dengan sedikit harta benda dunia.”
Riwayat Muslim

6- Penindasan Terhadap Umat Islam

Daripada Tsauban R.A. beliau berkata, Rasulullah S.A.W. bersabda;

“Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bahkan orang-orang yang kelaparan mengerumuni bekas hidangan mereka.” Maka salah seorang sahabat bertanya, “Apakah kerana kami sedikit pada hari itu ?”. Rasulullah S.A.W. menjawab, “Bahkan kamu pada hari itu terlalu ramai, tetapi kamu umpama buih pada masa banjir, dan Allah S.W.T. akan mencabut rasa gentar terhadap kamu daripada hati musuh-musuh kamu, dan Allah S.W.T. akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit ‘wahan’. Seorang sahabat bertanya, “Apakah ‘wahan’ itu, wahai Rasulullah ?” Rasullullah S.A.W. menjawab, “Cinta dunia dan takut mati.”
Riwayat Abu Daud

7- Namanya Sahaja Islam

Daripada Ali bin Abi Thalib R.A. beliau berkata, telah bersabda Rasulullah S.A.W., “Telah hampir tiba suatu zaman, di mana tidak ada lagi dari Islam kecuali hanya namanya, dan tidak adal lagi dari Al-Quran kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid mereka indah, tetapi kosong daripada hidayah. Ulama mereka adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah langit. Daripada merekalah keluar fitnah dan kepada mereka jugalah fitnah itu akan kembali.”
Riwayat Al-Baihaqi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*