Ketahuilah… Uban, Rabun Dan Peny4kit Adalah Tan da Dan Mempunyai Maksudnya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Inilah perkongsian yang sunat dilakukan yang akan saya kongsikan dengan anda semua. Ketahuilah! Uban, Rabun Dan Penyakit Antara Tanda Amaran M4ti Oleh Malai kat M4ut. Menulis tentang kema tian sunat hukvmnya. Memberitahu tentang saat kema tian sunat hukvmnya. Perbanyakkan mengingatkan m4ti kepada saudara-saudaramu… kerana orang yang bijak antara kamu adalah orang yang selalu ingat m4ti.

Sebahagian para Nabi berkata kepada Malaikat penca but nya wa, “Tidakkah kau memberikan peringatan kepada manusia bahawa kau datang sebagai Malai kat pencabut nya wa sehingga mereka akan lebih berhati-hati?”

Ketahuilah! Uban, Rabun Dan Peny4kit Antara Amaran Kem4tian Semakin Dekat

Malai kat menjawab, “Demi Allah, aku sudah memberikan peringatan dan tanda-tanda yang sangat banyak berupa penya kit, uban, penglihatan mulai tidak jelas (Terutama ketika sudah tua).

“Semua itu adalah peringatan bahawa sebentar lagi aku akan menjemputnya. Apabila telah datang peringatan tadi, ia tidak segera bertau bat dan tidak mempersiapkan bekalan yang cukup, maka aku akan serukan kepadanya ketika aku cabut nya wanya: “Bukankah aku telah memberimu banyak tanda-tanda bahawa sebentar lagi aku akan datang?

“Ketahuilah, aku adalah peringatan terakhir, setelah ini tidak akan datang peringatan yang lain.” (Hadis riwayat Imam Qurthubi)

Nabi Ibrahim pernah bertanya kepada Malai kat m4ut yang mempunyai dua mata diwajahnya dan dua lagi ditengkuknya, “Wahai Malai kat pencabut nya wa, apa yang akan kaun lakukan seandainya ada dua orang yang mening gal di waktu yang sama: yang satu berada di hujung timur dan yang satu berada di hujung barat, serta ditempat lain tersebar peny4kit yang mem4tikan dan dua ekor binatang pun akan m4ti?”

Malai kat pencabut nyawa berkata, “Aku akan memanggil r0h-r0h tersebut, dengan izin Allah SWT, sehingga semuanya berada diantara dua jariku, bumi ini aku bentangkan kemudian aku biarkan seperti sebuah bejana (bekas) besar dan dapat mengambil yang mana saja sekehendak hatiku.” (Hadis riwayat Abu Nu’aim)

Orang m4ti mendengar tetapi tidak mampu menjawab

Rasulullah SAW memerintahkan agar may4t-may4t orang kafir yang terbunvh ketika perang Badar dilemparkan ke dalam sebuah perigi tua.

Kemudian Rasulullah mendatanginya dan berdiri dihadapannya. Setelah itu, baginda memanggil nama mereka satu persatu, “Wahai fulan bin fulan, apakah kalian mendapatkan apa yang telah dijanjikan oleh Tuhan kalian untuk kalian benar-benar ada? Ketahuilah sesungguhnya aku mendapatkan apa yang dijanjikan Tuhanku itu benar-benar ada dan terbukti.”

Umar lalu bertanya kepada Rasulullah SAW, “Wahai Rasulullah, mengapa engkau mengajak berbicara orang-orang yang sudah menjadi m4yat?”

Ketahuilah! Uban, Rabun Dan Penyakit Antara Amaran Kem4tian Semakin Dekat

Rasulullah SAW menjawab, “Demi Tuhan yang mengutusku dengan kebenaran, kamu memang tidak mendengar jawapan mereka atas apa yang tadi aku ucapkan. Tapi ketahuilah, mereka mendengarnya tetapi mereka tidak dapat menjawab.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Kem4tian akan datang tak pernah terlewat walau sesaat dan tak kan tercepat walau sesaat. Dia datang pada waktu yang tepat. Orang yang bijaksana anrara kamu adalah mereka yang sentiasa mengingati mati. Hinggakan mereka sentiasa bersedia dengan amalan kebaikan sepanjang masa dan sentiasa berbuat kebaikan. Semoga kita diberikan peluang untuk sentiasa menyebarkan kebaikan walau nanti jasad kita telah tiada. Wallahua’lam…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*