Inilah Kesalahan Membaca Istighfar Yang Sering Dilakukan Tanpa Disedari

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ucapan istighfar bacaan untuk memohon keampunan kepada Allah SWT di atas segala kesilapan dan kesalahan yang dilakukan oleh insan mukmin.

Di dalam banyak lafaz istighfar, terdapat istighfar yang dikenali sebagai “Sayyidul Istighfar” (Penghulu istighfar) yang sangat perlu kita amalkan kerana manfaanya tersangat besar.

Nabi saw bersabda di dalam sebuah hadis;

مَنْ قَالَهَا مِنَ النَّهَارِ مُوقِنًا بِهَا ، فَمَاتَ مِنْ يَوْمِهِ قَبْلَ أَنْ يُمْسِىَ ، فَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ ، وَمَنْ قَالَهَا مِنَ اللَّيْلِ وَهْوَ مُوقِنٌ بِهَا ، فَمَاتَ قَبْلَ أَنْ يُصْبِحَ ، فَهْوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ

“Barangsiapa mengucapkannya pada siang hari dan meyakininya, lalu dia maa ti pada hari itu sebelum waktu petang, maka dia termasuk penghuni syurga. Dan barangsiapa mengucapkannya pada malam hari dalam keadaan meyakininya, lalu dia maa ti sebelum waktu pagi, maka dia termasuk penghuni syurga.”

Lagi disebut di dalam al-Quran;

“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan mencintai orang-orang yang mensucikan diri.” (QS.al-Baqarah: 222).

Namun, sedarkah kita semua, teralu ramai orang yang tersalah sebut lafaz ini? Ya, memang ramai yang salah sebut lafaz istighfar ini!

Persoalannya, apakah kita akan dapat manfaat daripada lafaz istighfar @ “Sayyidul Istighfar” ini jika tersalah menyeutnya?

Saksikan Video…

Mari belajar sebutan atau lafaz istighfar yang betul dengan Ustaz Hassan Basri…

Sumber: i Love Kuliah via myinfomaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*