Terkini Tak payah buka kelab malam lamanya pun tak apa – Perdana Menteri

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Terkini Tak payah buka kelab malam lamanya pun tak apa – Perdana Menteri | Perdna Mnteri berkata selain itu, hala tuju ini turut merangkumi perhatian ke arah memvlih dan merancakkan semula ekonomi negara pasca C0V-19 menerusi Pelan Jana Semula Ekonomi Negara PENJANA.

Keraj4an PN juga akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan Agenda Bumiputera sebagai agenda nasional.

Tumpuan juga akan diberikan kepada usaha pendigitalan Malaysia menerusi pelaksanaan Pelan Tindakan Jalinan Digital Negara JENDELA di bawah Rancangan Malaysia Ke-12, katanya berucap sebelum menutup Konvensyen Setengah Tahun Pentadbiran PN di sini hari ini.

Konvensyen anjuran Pertubuhan Intelektual Negara itu turut dihadiri Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang..

Perdna mnteri berkata kerajaan juga akan memberi fokus kepada jaminan makanan, usaha membanteras rasuah menerusi pelaksanaan Pelan Anti-Rasvah Nasional dan reformasi dalam sektor kesihatan.

Selain itu, katanya, asas penting lain yang dikenal pasti akan diberi keutamaan termasuk bidang pendidikan, aspek keselamatan dan ketenteraman awam serta perpaduan kavm dan keharmonian antara masyarakat berbilang agama.

Saya terima jawatan Perdna Mnteri dengan menggalas amanah rkyat di bahu saya. Saya bertanggungjawab kepada rkyat. Menteri-Menteri yang saya lantik juga bertanggungjawab kepada rakyat. Jika kami gagal memikvl amanah kepada rkyat dengan baik, kami akan dipersoalkan oleh rakyat.

Sebab itu, kerajaan Perikatan Nasional sebaik saja dibentuk terus berfungsi sebagai kerjaan yang bekerja siang dan malam untuk memb3la rkyat. Kami tiada masa untuk berbulan madu sebagai kerjaan baharu, katanya.

Bagaimanapun, perdana menteri menyerahkan kepada rkyat untuk menilai prestasi PN selama enam bulan mentadbir negara.

Ya, saya telah melakukan sebaik mungkin untuk melunaskan tanggungjawab saya kepada rkyat. Tetapi bukanlah hak saya untuk mengatakan sama ada saya telah melakukan yang terbaik. Rkyatlah yang paling berhak untuk menilai, katanya.

Dalam perkembangan lain, menyentuh mengenai pandemlk C0V-19, beliau berkata ekonomi negara semakin menunjukkan tanda-tanda pemulihan selepas hampir semua sektor ekonomi dibuka.

Yang tak buka hanyalah kelab-kelab malam, pvb, itu menurut saya kalau tak buka selama-lamanya pun tak apa gurau. Kerana (di tempat itu) susah nak mengamalkan penjrakan soslal,” katanya berseloroh diikuti dengan gelak tawa hadirin.

BERNAMA

Hadi awang orang pertama sokong Muhyiddin sebagai Perdna Mnteri
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang merupakan ahli prrlimen pertama yang menandatangani akuan bersvmpah SD bagi menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdna Mnteri kelapan.

Perkara itu didedahkan Muhyiddin dalam ucapannya pada Konvensyen Setengah Tahun Pentadbiran Perikatan Nasional (PN) hari ini.

Beliau berkata tindakan Abdul Hadi itu disusuli rakan daripada parti dalam gabungan PN yang lain semasa majlis menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara pada Februari lalu.

Mereka telah dijemput oleh Al-Sultan Abdullah ke istana (Istana Negara) untuk tandatangan SD dan saya nak bagi tahu SD pertama yang dibuat adalah daripada Haji Abdul Hadi sendiri.

Orang lain belum buat SD dia dah buat dulu. Letak nama saya dalam kertas SD pertama, katanya.

Al-Sultan Abdullah pada Februari lalu memanggil menghadap kesemua ahli parlimen bagi mengenal pasti seorang ahli parlimen yang mendapat sokongan majoriti untuk dilantik sebagai perdna mnteri.

Saya sendiri pun tidak menjangka akan menjadi perdna mnteri. Tidak ada komplot, tidak ada satu skema rancangan politik luar biasa untuk mengambil alih atau menjatuhkan seseorang tetapi kerana berlakunya krlsis p0litik yang agak rumlt pada ketika itu yang kita semua tahu, katanya.

Sementara itu, Muhyiddin berkata walaupun kerajaan PN tidak mempunyai manifesto khusus, tidak bermakna rakyat tidak boleh menilai pencapaian PN.

Ini tidak bermakna bahawa saya boleh melakukan sewenang-wenangnya. Tiada manifesto bukan bermakna tiada kebertanggungjawaban atau akauntabiliti kepada rakyat. Akauntabiliti sebagai pemimpin tetap ada, katanya.

Sumber BERNAMA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*