Amalkan 13 Ayat Al-Quran ini Sebagai Terapi Hati Yang Sedang Berdukacita

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

“Malangnya nasib aku hari ini, sudahlah pagi tadi terjatuh tangga sekarang jatuh dalam longkang pula. Apa kena dengan aku ni.”

“Hmm… Habis wang perniagaan aku dicuri malam tadi. Moga pencuri tu dapat ditangkap cepat.”

“Apa? Awak nak ceraikan saya? Apa kurangnya saya? Sampai hati awak buat saya macamni.”

“Allahuakbar, result aku teruknya…”

“Ya, Allah berikanlah aku kesabaran hadapi fitnah orang terhadapku. Aku tak buat pun apa yang mereka katakan itu…”

Itu antara keluhan yang mungkin ada dalam kalangan kita pernah alami. Apa perasaan anda jika mengalami situasi seperti di atas?

Atau mungkin, sekarang ini ada dalam kalangan kita sedang menghadapi musibah kematian orang tersayang, kehilangan harta benda, tempat tinggal, sakit yang tiada kesembuhan dan sebagainya. Sudah tentu sedih bukan.

Lalu, bagaimana anda merawat hati agar kesedihan ini tidak berlaku secara berpanjangan?

Tahukah anda, al-Quran; kitab suci umat Islam yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW adalah salah satu ‘ubat mujarab’ yang boleh menyelesaikan atau meredakan apa jua permasalahan manusia termasuklah jika kita berada dalam keadaan sedih, gelisah mahupun buntu membuat keputusan.

Apakah ayat itu? Berikut dikongsikan;

1 – Surah Al-Baqarah ayat 153

“Sesungguhnya, Aku bersama orang-orang yang sabar.”

2 – Surah Al-Baqarah Ayat 156-157

“Dan, berilah khabar gembira kepada orang yang sabar. (Iaitu) orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata; ‘Sesungguhnya, kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali, mereka itu ialah orang yang dilimpahi dengan pelbagai kebaikan daripada Tuhan mereka serta rahmat-Nya dan mereka itulah yang mendapat rahmat-Nya dan petunjuk-Nya’.”

3 – Surah Al-Fussilat Ayat 44

“Katakanlah al-Quran itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang-orang yang beriman.”

4 – Surah Asy-Syuara Ayat 80

“Dan apabila aku sakit, maka Dialah yang menyembuhkan aku.”

5 – Surah Al-Isra’ Ayat 82

“Dan, kami turunkan dari Al-Quran itu suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman.”

6 – Surah Yunus Ayat 57

“Dan, Al-Quran itu penyembuh bagi penyakit-penyakit yang berada dalam dada.”

7 – Surah Hud Ayat 120

“Dan, semua kisah dari rasul-rasul Kami ceritakan kepadamu ialah kisah-kisah yang dengannya Kami teguhkan hatimu, dan dalam surah ini telah datang kepadamu kebenaran serta pengajaran juga peringatan bagi orang-orang yang beriman.”

8 – Surah Al-An’am Ayat 153

“Dan, bahawa (yang Kami perintahkan ini) adalah jalanKu yang lurus, maka ikutilah dia dan janganlah kamu mengikuti jalan-jalan (yang lain) kerana jalan-jalan itu mencerai beraikan kamu dari jalan-Nya. Yang demikian itu diperintahkan Allah agar kamu bertaqwa.”

9 – Surah Al-Ra’d Ayat 28

“(Iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenteram.”

10 – Surah Al-Fajr Ayat 14

“Sesungguhnya, Tuhanmu benar-benar mengawasi.”

11 – Surah Al-Fajr Ayat 17

“Sedang kehidupan akhirat adalah lebih baik dan lebih kekal.”

12 – Surah at-Taubah Ayat 40

“Janganlah engkau bersedih, kerana sesungguhnya Allah bersama kita.”

13 – Surah al-Kausar Ayat 1-3

“Sesungguhnya, Kami telah kurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak di dunia dan akhirat. Oleh itu, laksanakanlah solat kerana Tuhanmu dan berkorbanlah (sebagai ibadah dan dekatkan diri kepada Allah). Sungguh, orang-orang yang membencimu dialah yang terputus (dari rahmat Allah).”

Dan, sebenarnya masih banyak ayat Al-Quran yang menjadi penawar bagi setiap permasalahan manusia. Sungguh, Allah SWT itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang terhadap setiap hamba-Nya.

Bersangka baiklah terhadap segala musibah yang menimpa diri kita dan yakinlah sudah pasti ada hikmah tersirat yang ingin ditunjukkan-Nya. Ini kerana Dia pencipta kita, Dia juga yang Maha Kuasa mengatur segala perjalanan kehidupan hamba-Nya. Moga bermanfaat.

Wallahua’lam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*