“Badan basah tak apa… kerana inilah sumber utama pendapatan keluarga” -Remaja tak hirau hujan pan4s kayuh basikal jual kuih.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Mencari rezeki yang halal sememangnya mempunyai pelbagai cara. Tidak kisahlah melakukan apa sahaja asalkan memberikan sedikit ganjaran untuk sesuap nasi.

Menerusi perk0ngsian yang dibuat oleh satu saluran YouTuber yang dikenali sebagai FS Channel, mereka telah berjumpa dengan seorang remaja lelaki yang mengayuh basikal sekeliling kawasan perumahan dengan menjual kuih air tangan ibunya.Upah RM3 je kayuh basikal jual kuih hari2

Temu bual bersama pelajar tingkatan empat itu benar-benar menghib4kan kerana dia berusaha keras menjual kuih-muih demi rezeki keluarganya.

Dikenali sebagai Afendi, dia hanya mengambil upah RM3 dari ibunya dengan menjaja kuih bermula selepas dia pulang dari sekolah hinggalah jualannya habis.

Tak kira hujan pan@s tetap kayuh basikal jual kuih

Tambah Afendi lagi, dia tetap akan berniaga dalam apa keadaan sekalipun walau ketika itu hari hujan. Hal ini berikutan pekerjaan tersebut merupakan sumber utama pendapatan keluarga.Oleh seb@b itu, FS Channel telah memborong semua jualan Afendi dan diagihkan kepada orang-orang sekitar kawasan perumahan tersebut.

Pulang dengan bersyukur kuih habis semua

Remaja itu kelihatan seb@k dan berasa bersyukur kerana jualannya habis pada hari tersebut dan pulang ke rumah membawa hasil yang diperoleh.Kagum dengan semangat & anak yang berbakti

Sehubungan dengan perkongsian di laman sosial FS Channel, rata-rata warganet telah meningg@lkan komen yang pelbagai diruangan tersebut. Mereka telah menzahirkan rasa sebak menonton video temu bual itu.

Walau bagaimanapun, mereka turut menyatakan rasa bangga dengan kegigihan remaja tersebut dan mendoakan supaya rezekinya sekeluarga dimurahkan serta menjadi insan yang hebat suatu masa nanti.Semoga murah rezeki dik

Suatu masa nanti adik ni akan jadi tokey

Sumber : FS Channel via dedah via kalamindah

 Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*