Peniaga Ini Kena K0mpaun Sebab Pakai Pencuci Lantai Ganti Hand Sanltizer, Alasan Yang Dia Bagi Memang Padu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

JEMPOL – Seorang peniaga dik0mpaun 1,000 selepas didapati menggunakan pencuci lantai sebagai cecair pembasmi kvman (hand sanitlzer) untuk digunakan pelanggan yang datang ke premlsnya kelmarin

Tindakan peniaga itu berjaya dikesan pihak berkvasa dalam Op Pematvhan pr0sedur 0perasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemvlihan (PKPP) di daerah berkenaan.

Pemangku Ketua Polis daerah Jempol, Deputi Superintendan Mohd Hafiz Muhammad Nor berkata, tindakan yang dilakukan peniaga itu sama sekali tidak wajar kerana ia boleh mendatangkan msalah lain kepada orang ramai.

Menurutnya, peniaga itu mndakwa dia menggunakan pencuci lantai kerana boleh menghapvskan kvman pada tangan selain harganya yang murah.

“Peniaga berkenaan telah dikenakan k0mpaun sebanyak 1,000 kerana tidak mematuhi SOP, ” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam operasi sama, Mohd Hafiz berkata, pihaknya turut mengeluarkan empat lagi k0mpaun kepada peniaga sekitar Bahau, Bandar Seri Jempol dan Batu Kikir.

“Antara kesalahan yang diksan adalah tidak memakai pelitup muka, tiada daftar masuk pelanggan, tidak menyediakan buku daftar pelanggan dan tidak menghadkan pelanggan masuk ke dalam premls.

“Pihak berkvasa akan terus mengadakan Op Pematuhan seluruh daerah bagi memastikan orang ramai termasuk peniaga mematuhi semua SOP ditetapkan,” katanya.

Selain Polis Diraja Malaysia, Op Pematuhan SOP PKPP yang diadakan pada jam 10 pagi hingga 10 malam setiap hari turut disertai Pejabat Kesihatan Daerah Jempol, Majlis Perbandaran Daerah Jempol dan Jabatan Sukarelawan Malaysia.

Respon Orang Ramai

Tergelak aku baca tajuk. Melmpau betul dia punya jlmat. Better kita bawak hand sntizer sendiri. Gantung dkt beg atau beli yg kecik boleh masuk dlm poket.

Banyak kedai yg guna dettol. Diharapkan pihak yg bkvasa ambil tlndakan kepada tuan kedai kedekvt ni. Ada jg yg cairkn sanitzer.. Mana ada kesan lagi? Belum lagi yg spray kat tapak kita ala kadar jer. Sbb tu bawa la sanitzer sdiri.. Pekedai ni byk yg hj bakhll.

Aku rasa bnyak macam ni…letak air paip pun ada agaknya.

Sumber : SinarHarian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*