Mampukah Kita Jawab 5 Soalan Di Dalam Kvbur Nanti? Inilah Jawapan Yang Perlu Kita Ketahui.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

MAMPUKAH kita jawab 5 soalan di dalam kubur nanti?

Setiap yang hidup akan m4ti, dan setiap yang m4ti akan dibangkitkan semasa di Padang Masyar. Adakah kita golongan ahli Syurga atau golongan ahli Ner4ka. Kita yang tentukan sama ada di Syurga atau di neraka selepas kehidupan di al4m barz4kh.Setiap muslim yang hidup di dunia ini perlu tahu apa soalan-soalan cepumas yang akan ditanya dan semua jawapan tersebut telah kita ketahui. Yang kita tidak ketahui adalah dapatkah kita menjawab semua persoalan yang ditanya oleh malaikat Mungkar dan Nakir.

Rasulullah saw bersabda: “Apabila si m4ti dikvburkan, datanglah kepadanya dua Malaikat hitam legam, lagi biru (matanya), salah satu di antaranya disebut dengan nama” Munkar “dan yang satu lagi disebut dengan nama” Nakir “, (lalu keduanya mendudukan si m4ti itu setelah dikembalikan rohnya ke dalam jasadnya). Kemudian mereka menyoalnya: Apa yang pernah engkau katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?

Dan pada satu riwayat oleh Abu Daud: Mereka bertanya kepadanya: Apa yang engkau pernah semb4h?Maka kalau Allah memberi hidayah petunjuk kepadanya, ia akan menjawab dengan berkata: Aku menyemb4h Allah!Kemudian ia ditanya lagi: Apa yang engkau pernah katakan mengenai orang ini (Muhammad s.a.w)?

Dan pada satu riwayat yang lain, oleh Abu Daud juga:Mereka menyoalnya dengan berkata: Siapa Tuhanmu?Ia menjawab: Tuhanku ialah Allah!Mereka bertanya lagi: Apa agama mu?Ia menjawab: Agamaku ialah Islam!Mereka bertanya lagi: Siapa dia orang yang telah diutuskan dalam kalangan kamu ?.

Maka kalau si mati seorang yang beriman, ia akan menjawab dengan berkata: Orang itu (Muhammad saw) ialah hamba Allah dan RasulNya, aku mengetahui serta meyakini bahawa sesungguhnya tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Muhammad itu ialah hamba Allah dan Rasul-Nya! .

Mereka berkata kepadanya: Kami sedia mengetahui bahawa engkau mengakui yang demikian.Dan pada satu riwayat oleh Abu Daud bahawa Baginda saw bersabda: “Lalu diseru oleh penyeru dari langit katanya: Sungguh benar hamba-Ku, maka bentangkanlah kepadanya satu hamparan dari Syurga, dan pakaikanlah dia pakaian dari Syurga, serta bukakanlah baginya sebuah pintu ke Syurga. ”

Rasulullah s.a.w bersabda lagi: “Lalu datang kepadanya sebahagian dari bau Syurga dan keharumannya; kemudian dilapangkan kuburnya seluas tujuh puluh hasta persegi, dan diberikan cahaya yang menerangi kuburnya; kemudian dikatakan kepadanya: Tidurlah! Lalu ia berkata: Bolehkah aku balik kepada keluargaku supaya dapat aku ceritakan kebaikan halku ?.

Dua Malaikat itu berkata kepadanya: Tidurlah seperti tidurnya pengantin yang tidak dibangkitkan dari tidurnya melainkan sekasih-kasih ahlinya; Demikianlah halnya sehingga ia dibangkitkan Allah dari tempat baringnya itu.

Jika si m4ti itu seorang mun4fik, ia menjawab pertanyaan Malaikat itu dengan katanya: Aku dengar orang berkata demikian, maka aku pun turut berkata sama; aku tidak tahu benarkah atau tidak.

Lalu dua Malaikat itu berkata: Memang kami tahu engkau berkata demikian.

Dan menurut satu riwayat oleh Abu Daud: Lalu diseru oleh penyeru dari langit katanya: Sesungguhnya orang itu berdusta maka bentangkanlah kepadanya satu hamparan dari Neraka, dan pakaikanlah dia pakaian dari Ner4ka, serta bukakanlah baginya sebuah pintu ke ner4ka.

Rasulullah s.a.w. bersabda lagi: “Lalu datang kepadanya sebahagian dari bahang Ner4ka dan udara panasnya; kemudian diperintahkan bumi supaya mengapitnya lalu bumi mengapitnya sehingga berselisih tulang-tulang rusuknya, maka tinggallah ia dalam az4b itu terus menerus ke masa Allah bangkitkan dia dari kubvrnya. “(Abu Hurairah r.a).

Sekian Terima Kasih.. Share Jika Bermafaat Untuk Anda Semua.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*