13 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Sebaik Saja Berlaku Kem4tian Di Rumah. Ambil Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kalau malam ini emak kita dicabut ny4wanya mahukah kita kalau emak kita yang baru meningg4l dikebumikan dengan perut yang kembung, tangan yang keras dan mulut yang terbuka? Habis maruah emak kita dijaja sekampung ! Bacala dua minit.

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa hampir 90% keadaan jenaz4h yang meningg4l dunia di kawasan PERKAMPUNGAN lebih terurus dan bersih berbanding hampir 60% jenaz4h yang meningg4l di kawasan TAMAN PERUMAHAN kurang terurus keadaan mereka seperti sendi-sendi tulang yang keras terutamanya ketika memandikan jenaz4h tersebut.

Mengapa perkara ini sering terjadi?Ini kerana di kawasan kampung mempunyai golongan orang-orang tua tempatan yang mempunyai pengetahuan apa yang perlu dilakukan ke atas jenaz4h jika berlakunya kematian sedangkan di kawasan taman-taman perumahan yang kebanyakkan didiami oleh golongan muda kurang terdedah dengan ilmu-ilmu pengurusan jenaz4h dan mempunyai hubungan yang renggang dengan rukun tetangga atau kariah masjid di kawasan sekitar.

Masyarakat kini lebih gemar mengambil pendekatan ‘lepas tangan’ dan menyerahkan bulat-bulat kepada pihak masjid atau hospital untuk menguruskan jenaz4h tanpa mengambil tahu serba sedikit perkara asas-asas yang boleh dilakukan ke atas jenaz4h.

Lebih menyedihkan lagi apabila ada anak-anak yang ‘TAKvT’ untuk menguruskan jenaz4h ibu bapa sendiri.

Pemikiran ini perlu diubah supaya lebih ramai lagi golongan muda kini lebih cakna akan ilmu pengurusan jenazah dan boleh turut serta menguruskan jenazah bersama-sama dengan pihak yang lebih arif dalam bidang ini.

Mari kita lihat 13 perkara yang boleh lakukan jika berlakunya kematian di rumah berdasarkan perkongsian saudari Intan Maria Ahmad di laman sosial miliknya.1. Sediakan tisu basah dan gunting

Potongkan pakaian dalam jenaz4h dan bersihkan najis-najis yang terdapat pada jenaz4h. Sebaik-baiknya diuruskan terus oleh waris secepat mungkin supaya najis-najis tersebut tidak tertinggal lama dan kering pada badan jenaz4h.

Bau-bau yang kurang enak juga dapat dielakkan apabila najis-najis tersebut telah dibersihkan lebih awal oleh waris terdekat.

2. Menggunting baju jenaz4h

Sebaiknya waris menggunting sahaja baju jenazah agar jenazah tidak perlu dibalik-balik apabila perlu menanggalkan baju jenazah untuk dimandikan kelak.3. Sediakan minyak zaitun atau losyen

Ambil minyak zaitun atau losyen dan sapukan pada sendi-sendi badan jenazah supaya anggota sendi tersebut lebih mudah diqiamkan dan mudah diuruskan ketika proses memandikan jenazah itu nanti.

4. Sediakan cebisan kain dan kapas

Ambil cebisan kain yang kecil dan ikatkan dari mulut naik ke kepala supaya mulut jenazah tertutup rapat. Letakkan sedikit kapas dan sumbatkannya ke dalam telinga dan hidung untuk menggelakkan daripada serangga dan agar tiada lendiran yang keluar.

5. Sediakan anak tudung atau selendangTutupkan rambut jenazah wanita dengan anak tudung atau selendang demi memelihara aurat mereka.

6. Posisikan jenaz4h ke arah kiblat

Pastikan kepala jenazah menghala ke arah kiblat.

7. Sediakan pemberat

Letakkan pemberat seperti buku di atas perut jenazah bagi menggelakkan perut jenazah dari mengembung dan membuncit.

8. Sediakan kain batik lepas atau cadar putih

Apabila selesai membersihkan jenazah, waris perlulah menutup keseluruhan tubuh badan jenazah menggunakan kain batik lepas atau cadar yang panjang.

9. Maklumkan kem4tian kepada AJK masjid, pihak polis dan hospital

Adalah amat penting untuk ambil tahu dan kenal AJK Masjid kariah kawasan anda supaya jika ada kecemasan seperti ini kita sebagai waris dapat mengambil tindakan dengan cepat dan simpan nombor-nombor penting seperti nombor balai polis dan hospital yang berdekatan.

10. Memandikan jenaz4h

Sebaiknya waris yang memandikan jenaz4h saudara terdekat mereka sambil dibantu oleh pihak yang arif dalam urusan pengurusan ini.

11. Mengkafankan jenaz4h

Urusan memandikan dan mengkafankan jenazah akan menjadi lebih mudah andai waris terlebih dahulu telah membersihkan jenaz4h saudara mereka.

12. Solat jenaz4h

Belajar rukun-rukun solat jenaz4h dan praktikkan agar kita lebih tahu cara-cara menyembahyangkan jenazah tidak kira jenazah itu saudara kita atau umat islam yang lain.

13. Kebumikan jenaz4h

Ini adalah proses terakhir dalam pengurusan jenaz4h. Buat anak-anak, ini adalah saat terakhir kita melihat ibu bapa kita, adik beradik kita, saudara kita, kawan-kawan kita.

Ambil peluang terakhir untuk menguruskan insan-insan kesayangan kita kerana kita akan terpisah buat selama-lamanya dengan mereka di dunia ini.

Kesimpulannya, jadilah anak, suami, isteri, kawan atau saudara yang mengambil tahu serba sedikit ilmu tentang cara pengurusan jenazah agar jenaz4h-jenaz4h saudara kita dapat diuruskan dengan baik dan sempurna sebaik sahaja mereka telah meninggal dunia.

Rujukan dari laman facebook:

Fedtri Yahya
Intan Maria AhmadBe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*