Jang4n T4k Percaya, Tahun 2020 Masih Boleh Dapat Kuih H4rga 0.10 Sen. Semoga Pakcik Mail Dimurahkan Rezeki

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

J4ngan Tak Percaya, Tahun 2020 Masih Boleh Dapat Kuih H4rga 0.10 Sen. Semoga Pakcik Mail Dimurahkan Rezeki.

Seorang warga emas yang lebih mesra dikenali sebagai Pak Mail yang telah berusia 73 tahun masih gigih mencari rezeki dengan menjual jemput-jemput. Gerai jemput-jemput Pak Mail terletak di Jalan Kampung Melayu, Kampung Melayu, Kluang, Johor. Pelbagai jenis jemput-jemput dijual disitu dan Pak Mail tetap meneruskan minatnye meniaga jemput-jemput walaupun dilarang anak-anaknya.

Walaupun telah menjangkau usia 73 tahun, namun Pak Mail masih sihat dan tidak mempunyai sebarang penyakit yang sering dihidapi oleh golongan warga emas.

Video yang menceritakan mengenai kisah Pak Mail ini telah tular di laman sosial Facebook yang dikongsikan oleh FS Channel.

Bercerita mengenai dirinya, Pak Mail sudah kem4tian isterinya selama 23 tahun dan bersendirian membesarkan 12 orang anak-anaknya.

“Allahuakbar, hanya Allah sahaja yang mengetahui, macam orang gila jaga anak” kata-kata ini keluar ketika ditanya bagaimana Pak Mail gigih membesarkan anak-anak yang masih kecil sendirian pada 23 tahun lepas.

Pak Mail tidak mendirikan rumahtangga selepas pemergian isterinya kerana memikirkan soal anak-anak yang ramai. Besar pengorbanan seorang ayah dalam usaha membesarkan anak-anak.

Walaupun tidak memperolehi keuntungan yang banyak namun Pak Mail rajin dan minat dalam perniagaannya. Dia membuka gerai setiap hari tanpa cuti. Untung yang diperolehi hari-hari juga tidaklah banyak. Namun oleh kerana minat dan hobi perniagaan ini masih diteruskan. Gerai ini turut dibuka pada setiap hari tanpa cuti.

Selain jemput-jemput yang sedap dan digoreng panas-panas, gerai Pak Mail juga turut menjual pelbagai perisa jemput-jemput yang menjadikan gerai Pak Mail ini unik. Berniaga sambil bersedekah antara ayat yang keluar dari mulut Pak Mail. Jemput-jemput yang sedap hanya dijual dengan harga 10 sen sebiji.

Pelbagai jemput-jemput dijual antara yang unik adalah jemput isi naga, nangka, nenas dan jagung yang dicampur sekali dan anda akan rasa terdapat potongan buah-buahan didalamnya. Pak Mail menjual kira-kira 2000 biji jemput-jemput sehari. Pada bulan Ramadhan pula, Pak Mail masih gigih membuka gerai dan memberikan jemput-jemput percuma kepada orang ramai.

Dia telah melakukan perkara tersebut selama lima Ramadhan berturut-turut. Bertapa mula hati warga emas ini dalam mencari keredhoaNya. Ketika Fs Channel berjunjung ke gerai Pak Mail, mereka sempat merasa sendiri keenakan jemput-jemput yang dijual oleh Pak Mail. Kelihatan setiap isi buah-buahan ada didalam jemput-jemput yang dijual oleh Pak Mail.

Menerusi rakaman video oleh FS Channel, rata-rata pengunjung yang membeli merupakan pelanggan tetap Pak Mail dan berpuas hati dengan jemput-jemput Pak Mail yang sedap. FS Channel juga turut membayar kesemua jualan Pak Mail pada hari itu dan orang ramai yang datang boleh mengambil jemput-jemput disitu secara percuma.

Reaksi Pak Mail setelah mendapat hasil jualan pada hari itu sungguh menyentuh hati. Kelihatan Pak Mail mencium duit rezeki yang diperoleh pada hari itu dan bersyukur dengan rezeki yang diberikan pada hari itu.

Semoga Pak Mail terus diberikan kesihatan yang baik untuk meneruskan amalan berniaga sambil bersedekah dan berkongsi rezeki bersama-sama.

sumber: imuslimnetwork

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*