8 Jenis Syafaat Di Padang Mahsyar Kelak

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

1. Al-Quran

Bacalah al Quran , sesungguhnya pada hari kiam4t nanti al Quran akan datang sebagai pembawa syafaat kepada yang membacanya (HR Muslim). Ramai antara kita yang telah meningg4lkan bacaan Al-Quran dan beralih kepada Novel, Komik, Majalah Tabloid dan buku luc4h (mangga, playboy, urtv dan lain-lain)

2. Puasa

Puasa dan al-Quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari kiam4t. (Hadis riwayat Imam Ahmad) Ramai di antara kita yang puasanya hanya sia-sia iaitu menahan diri dari lapar dan minum, tetapi perkara yang membatalkan puasa dan memakruhkannya tidak ditegah tanpa disedari.

3. Malaikat

Allah mengetahui segala sesuatu yang dihadapan mereka (malaikat) dan yang di belakang mereka, dan mereka tiada memberi syafaat melainkan kepada orang yang diredhai Allah. (Surah Al-Anbiya: 28) Ramai orang ahli maksi4t, kaki jvdi, kaki ar4k, isteri yang derh4ka, bapa yang tidak bertanggungjawab hanya membiarkan Malaikat melaknat dan mengutuk mereka.

4. Nabi Muhammad

Sesungguhnya syafaatku diperuntukkan buat umatku yang berbuat dosa besar. (HR. Tirmidzi) Ramai di antara kita secara tidak sedar telah menghina nabi, tidak percaya nabi dan ada yang memperlekehkan kata-kata nabi, perbuatan nabi, sunnah nabi, serban nabi, janggut nabi dan lain-lain. Tapi Nabi Muhammad yang bakal beri syafaat. Inilah bukti kecintaan nabi kita pada umatnya.

5. Para Syuhada

Orang yang m4ti syahid itu dapat memberikan syafaat kepada 70 orang di kalangan keluarganya. (HR Abu Darda) Masih ada lagi orang tidak mempercayai m4ti syahid malah gambar foto orang m4ti syahid dalam keadaan senyum pun menjadi persoalan besar. Mereka yang mempersoalkan hal inilah sebenarnya mun4fik!

6. Ulama

Dari Utsman bin Affan r.a, ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Di hari kiamat, yang memberi syafaat tiga golongan, iaitu para Nabi, kemudian ulama, kemudian syuhada.” (H.R. Ibnu Majah) Zaman sekarang, ramai yang dah tunjuk hebat, kononnya mereka lebih berilmu dari ulama, lebih malang lagi mereka mencela ulama.

7. Para Hafiz Al-Quran

Barangsiapa membaca Al Quran dan mengamalkannya, menghalalkannya yang halal dan menghar4mkan yang haram maka Allah memasukkannya ke dalam syurga dan dia boleh memberi syafaat 10 orang keluarganya yang sudah pasti masuk ner4ka. (Hadis Riwayat Tarmizi)

Ramai manusia zaman sekarang beranggapan, hantar anak pergi sekolah Tahfiz akan menyebabkan anak mereka tak dapat cari makan bila anak mereka dewasa kelak. Mereka ini hanya beranggapan, tuhan bukan pemberi rezeki. Mereka dalam tidak sedar, melakukan syir1k!

8. Syafaat kecil termasuk daripada para solehin dan shadiqin serta anak yang meninggal dunia sebelum ditaklifkan.

  • Solehin ialah orang yang soleh, iaitu orang yang taat pada Allah, Nabi Muhammad, agamanya, ibu bapanya, gurunya dan hormati jirannya dan masyarakat sekitar.
  • Shadiqin ialah orang yang jujur dan benar bagi setiap perkara dalam urusan hidupnya sama ada perniagaan, pemerintahan dan lain-lain lagi.
  • Anak yang meningg4l dunia sebelum ditaklifkan hanya memberi syafaat kepada ibu bapanya.

SHARE JIKA BERMANFAAT

Sumber : sehinggit.blogspot.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*