Kisah Tiga Wanita Ini Sebelum Mereka Jadi Jutawan Dan Usahawan Berjaya Di Malaysia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Itulah yang mungkin sesuai dengan 4 orang usahawanita yang hebat ini. Mereka adalah antara ikon bisnes yang dikagumi di Malaysia kerana kejayaan dan kelainan yang dibawakan oleh mereka mencetuskan fenomena di kalangan masyarakat.

Adakah anda tahu siapa mereka sebelum bergelar usahawan berjaya? Adakah mereka anak-anak orang kaya yang mudah dapat modal dari keluarga? Pastinya anda ingin mengetahui siapa mereka. Maka, inilah kisah asam garam mereka sebelum berjaya dan terkenal di Malaysia tercinta.

1. Faridah Zakaria

Pengasas tudung Fareeda Nyata Jelita

Tudung Fareeda mencetuskan fenomena apabila peminat-peminatnya sanggup bermalam dan beratur di depan kedai semata-mata untuk membeli design terbaru. Antara produknya yang terkenal ialah Fareeda Sabreena, Fareeda Suraiya, Fareeda Suzana, Fareeda Aisya, Fareeda Mariya, Fareeda Nour Sara, dan Fareeda Nour Sofea.

Pengasas Fareeda ialah Puan Faridah Zakarian yang berasal dari Pulau Pinang. Beliau merupakan seorang suri rumah yang mula berniaga secara kecil-kecilan dengan membuat dan menjual pakaian dan langsir untuk mengurangkan beban kewangan suaminya.

Puan Faridah mula membuat tudung sendiri apabila dia tidak menjumpai tudung yang disukainya. Selepas tudungnya siap, ia telah menarik minat saudara-maranya dan rakan-rakan yang menyatakan berminat untuk membeli tudung tersebut.

Setelah itu, beliau memulakan bisnes ini dengan 2 buah mesin jahit untuk menjahit tudung sahaja. Beliau pernah tertidur di mesin jahit semata-mata ingin menyiapkan tudungnya. Mawar Abdul Karim, anak sulung Puan Fareeda turut membantunya sejak awal dengan melakukan kerja-kerja mengukur, menggunting dan menjahit kain.

Mawar Abdul Karim yang turut menjadi model dan duta rasmi Fareeda merupakan isteri kepada pelakon dan usahawan, Fizo Omar.

2. Rozita Ibrahim

Pengasas produk Sendayu Tinggi

Ini ialah ibu kepada pengasas tagline ‘Terlajak Laris’, Datuk Aliff Syukri. Puan Rozita Ibrahim berasal dari Sungai Besar, Selangor dan dibesarkan di Gemas, Negeri Sembilan. Beliau merupakan anak sulung dari enam adik-beradik adalah anak kepada pasangan guru agama dan suri rumah.

Beliau menamatkan zaman gadisnya pada usia 18 tahun tetapi jodoh tidak panjang. Perceraian itu menyebabkan beliau sehingga dipulaukan oleh keluarga. Dengan status ibu tunggal dan tidak berpelajaran tinggi, Puan Rozita Ibrahim gigih membesarkan anak-anaknya.

Sebelum beliau bergelar jutawan pada hari ini, anaknya pernah diberi minum sirap bagi menggantikan susu seawal usia 3 bulan dan membeli baju lelong berharga RM0.50 setiap satu sebagai baju raya anak-anaknya. Ia tidak berhenti setakat itu sahaja apabila salah seorang anaknya meninggal dunia kerana tiada wang untuk mendapatkan rawatan terbaik bagi menyembuhkan keadaaan anaknya.

Kehidupannya yang susah itu telah membentuk jati diri yang kuat di dalam diri Puan Rozita Ibrahim. Pengalaman bekerja sebagai penoreh getah yang keluar menoreh seawal 1 pagi, bekerja di kilang, menjadi penyambut tetamu dan eksekutif promosi dan pemasaran serta menjalankan perniagaan jualan langsung telah memberikan pengajaran yang bermakna dalam membentuk empayarnya.

Puan Rozita Ibrahim menceburi bidang perniagaan secara kecil-kecilan dengan menjual surat khabar, majalah dan nasi lemak dengan menggunakan motosikal. Setelah itu, beliau menggandaikan barang kemasnya untuk memulakan perniagaan herba dengan modal RM400. Herba-herba itu dijual secara direct selling dari rumah ke rumah.

Bagi meyakinkan para pelanggannya, Puan Rozita Ibrahim sendiri yang mencuba produk herba itu dan menjadi testimoni pertama produknya. Maka, beliau menggemukkan badan sebanyak 3 kali dan memakan produk herba tersebut sehingga memberikan hasil yang memuaskan.

3. Faiza Bawumi Sayed Ahmad

Pengarah Urusan Syarikat Faiza Sdn. Bhd.

Selama ini saya fikir Puan Faiza adalah orang Pulau Pinang. Rupa-rupanya Puan Faiza Bawumi Sayed Ahmad ini berasal dari Mesir dan berhijrah ke Malaysia pada tahun 1964.

Beliau berkelulusan Diploma Jahitan mengambil upah menjahit sulaman dengan modal hanya RM4.00. Selain itu, beliau membuat baju gaun untuk anak-anak jirannya yang masil kecil dan menghasilkan set sarung bantal.

Beliau juga pernah bekerja sebagai juruwang di kedai bapanya, menjual set ensiklopedia, melakukan bisnes pinggan mangkuk dan menjual pelbagai barangan dapur.

Kemudian, Puan Faiza mula membuat rempah kari jenama Bunga Raya dan mengedarkannya di kedai-kedai berdekatan. Beliau menghasilkannya sendiri di rumah, dengan melibatkan proses mencuci, menjemur dan menggoreng rempah ratus hingga menghantarnya sendiri ke kedai untuk dikisar dan diedarkan.

Bagi bisnes beras pula, Puan Faiza pernah pergi dari 1 kedai ke kedai lain untuk mendapatkan respon penjual dan pengguna berkenaan beras.

Sungguh dahsyatnya asam garam kehidupan 4 orang wanita yang bijak berbisnes ini sebelum mereka bergelar jutawan di dalam bidang yang diceburi masing-masing. Moga pendedahan ini sedikit sebanyak dapat memberikan inspirasi kepada anda semua.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: Vocket

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*