Siti Aishah ‘bert4han’ sempat jumpa ibu ayah sampai sebelum mningg4l dun1a di Mesir

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

SHAH ALAM – Seorang penuntut Malaysia di Alexandria University, Mesir sempat bertemu ibu dan ayahnya sebelum menghembvskan nafas terakhir pada jam 10.30 pagi waktu tempatan semalam di Hospital Iskandariah.

Siti Aishah Mohd Dani, 20, yang merupakan tahun ketiga jurusan perubatan pergigian sebelum itu menerima r4watan selama sembilan hari selepas disahkan mengh1dap men1ngit1s iaitu jangk1tan kvman dalam 0tak.

Abangnya, Muhammad Afiq, 29, berkata, Siti Aishah yang merupakan anak bongsu daripada lima beradik sebelum itu disy4ki dijangk1ti C0vid-19 namun selepas menjalani kuar4ntin dan beberapa siri ujian, adiknya disahkan negatif.

Namun, katanya, Siti Aishah kemudiannya mengadu sak1t dada dan pen1ng kepala sebelum rakan menghantarnya ke hospital.

Siti Aishah (kanan) bersama ahli keluarganya.

Menurutnya, ayah mereka, Mohd Dani Md Ali, 59, dan ibu, Nabiha Omar, 56, ditemani dua adik lelakinya berlepas ke Kaherah, Mesir pada awal pagi 26 November lalu dan sempat bertemu dengan Siti Aishah pada sebelah petang.

“Doktor memaklumkan pada pagi Khamis, Siti Aishah berdepan dengan ser4ngan jantvng tetapi kembali stabil selepas diberikan raw4tan kecem4san.

“Walaupun tidak sed4r, adik saya tetap kuat mungkin untuk menunggu ketibaan ibu dan ayah. Alhamdulillah ibu dan ayah sempat jumpa walaupun sebelum itu doktor memaklumkan tiada harapan lagi buatnya,”katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

Muhammad Afiq berkata, jen4zah Siti Aishah dikebvmikan di Perkuburan El Manara, Iskandariah Mesir.

Bercerita mengenai peribadi satu-satunya adik perempuan dalam keluarganya, Muhammad Afiq berkata, Siti Aishah merupakan seorang pelajar yang cemerlang.

“Di universiti juga, dia merupakan antara pelajar yang sentiasa mendapat keputusan cemerlang. Dia juga merupakan adik kesayangan kami kerana dialah satu-satunya adik perempuan yang kami ada.

“Kami reda dengan apa yang berlaku. Saya bersyukur, ibu dan ayah dapat bertemu dengan Siti Aishah sebelum dia dikebvmikan,” katanya.

Sementara itu, di laman Twitter, rakan arw4h menukilkan ‘luahan’ rasa dan bersed1h dengan pemergian Siti Aishah.

Aisyah.. lepasni aku nak jalan gi kelas dgn siapa

Tak pernah stop utk happykan aku. Aku byk buat salah dkt kau, sumpah aku harap kau maafkan aku syah

Sumber: Sinar Harian, Twitter

PERHATIAN: Pihak AMBIL TAHU DOT COM tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum
menulis komen anda disini. Pihak AMBIL TAHU DOT COM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*