Tolong Elak Keluar Rumah Pada 3 Waktu Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Menurut kepercayaan mistik masyarakat dahulu kala, terdapat tiga waktu yang sangat dilarang untuk berada diluar rumah iaitu waktu maghrib, waktu tengah malam dan juga pada jam tiga pagi. Ini kerana terdapat roh, j1n dan sya1tan yang sedang berkeliaran pada saat itu.

Tahukah anda, bahawa di sebalik kepercayaan mistik ini sebenarnya terdapat beberapa penjelasan ilmiah yang boleh mengubah kepercayaan anda. Jom baca ni;

1. Jam 6.00 petang / Ketika Senja (Maghrib)

Menurut orang tua-tua zaman dahulu, waktu maghrib ataupun lewat petang adalah waktu dimana banyak syaitan sedang berkeliaran. Menurut kepercayaan orang dahulu,jika ada anak-anak yang masih keluar bermain pada waktu tersebut akan diculik oleh pontianak ataupun sundel bolong.

Penjelasan Ilmiah: Sebenarnya, waktu menjelang maghrib adalah waktu dimana warna alam akan berubah menjadi warna merah. Ini kerana spektrum cahaya pada waktu ini mempunyai gelombang yang sama dengan jin dan syaitan. Gelombang ini merupakan dengungan suara atau bergetarnya sesuatu disebabkan oleh pengaruh gelombang elektromaknetik luar.

Oleh disebabkan itulah, tenaga jin dan syaitan akan menjadi lebih kuat. Jadi dinasihatkan adalah lebih baik berada di dalam rumah pada waktu tersebut.

2. Jam 12.00 Tengah malam

Mengikut mitos dulu-dulu, ramai orang akan cakap hantu akan berkeliaran bila menjelang tengah malam. Terdapat banyak cerita seram yang sama dari masyarakat dulu dan sekarang semuanya berkait dengan jam 12.00 tengah malam.

Penjelasan Ilmiah: Ini dapat dijelaskan secara ilmiah dimana waktu tengah malam adalah sama dengan kegelapan. Langit menjadi gelap dan hitam dan semuanya nampak seakan bayang-bayang. Ini membuatkan orang beranggapan jin dan syaitan akan muncul pada saat tersebut.

Selain daripada itu, tepat jam 12.00 tengah malam adalah saat bergantinya hari. Dimana pada waktu ini emosi manusia akan berada pada titik sifar. Disebabkan ini lah bayangan-bayangan misteri itu tidak dapat dielakkan kerana keadaan emosi yang rendah.

3. Jam 3.00 pagi

Ini adalah masa dimana kebanyakkan manusia akan tidur dimana secara psikologinya disebut REM (Rapid Eye Movement) dalam tahap tidur seseorang. Ini juga adalah saat dimana manusia sedang bermimpi.

Penjelasan Ilmiah: Bagi sesetengah manusia yang lain mungkin ini adalah waktu kebiasaan mereka masih berjaga. Pada waktu ini kebiasaanya otak memproses persekitaran yang berbeza, kekuatan otak juga sedang menurun pada ketika ini tetapi badan dipaksa untuk terus berjaga. Ini akan menyebabkan anda merasai sesuatu di dalam badan atau dalam kata lain ‘sleep paralys’. Pada saat ini badan dapat merasakan seperti reaksi panik, halusinasi pendengaran atau visual.

Hal tersebut sering dikaitkan dengan kepercayaan bahawa terdapat roh jahat yang sedang mengganggu. Tetapi sebenarnya ialah kekuatan fikiran sendiri yang telah menciptakan syaitan dan roh-roh jahat itu supaya muncul.

Ini adalah beberapa penjelasan ilmiah disebalik mitos-mitos dan kepercayaan masyarakat dahulu. Jadi tak perlu lah terlalu rasa takut jika anda terpaksa berjaga pada waktu-waktu yang dianggap mistik ini ye.

Sumber

PERHATIAN: Pihak AMBIL TAHU DOT COM tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum
menulis komen anda disini. Pihak AMBIL TAHU DOT COM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*