12 Tahun Mak Dijemput Allah, Jenaz4h Mak Masih Elok Dan Segar

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bismillah. Sesungguhnya m4ti itu pasti dan setiap yang bernyawa pasti merasai m4ti. Namun, bagaimanakah kem4tian kita? Tiada siapa yang tahu. Semuanya bergantung kepada amalan kita di dunia ini sebagai hamba yang Maha Kuasa.

Seorang wanita yang dikenali sebagai Amina Jasmine telah berkongsi sebuah kisah mengenai ibunya yang sarat dengan pengajaran untuk dijadikan pedoman hidup. Kisah mengenai jasad ibunya yang masih terpelihara dan tidak berbau walaupun sudah dikebumikan 12 tahun lalu. Jom kita ikuti perkongsiannya dibawah.

Alhamdulillah selesai pemindahan kubur mak.

12 tahun mak pergi mengadap Illahi. Jenazah mak elok, masih dlm keadaan kiam. Kain kafan mak tak koyak, bantal dan tali masih ada. Susuk badan mak jelas dipandangan mata kami yang menyaksikan tadi. Cukup sifat dan tak berbau. Allahuakhbar, Maha Suci Allah.

Dia wanita yang lembut. Tak suka mengata org lain, tak suka menc3rca orang lain. Mak sangat mudah mengalirkan air mata. Hatinya bak tisu mudah terkoyak. Setiap c3rca orang mak balas dengan senyuman dan air mata. Dengan suami mak bersabar.

Dan siapa sangka dalam kepadatan Tanah Perkuburan Bukit Alip, mak dapat dikebumikan sebelah ku bur arwah ayah. Maha Suci Allah.

Setelah 12 tahun mak pergi, Allah beri aku ‘sesuatu’, tentang hidup ni, hati ini dan keinsafan ini. Cari redha Allah.

Tali kain kafan mak setelah 12 tahun. Masih elok tak reput berada disisi m4yat.

Akhir Kata

Apakah amalan beliau yang kita tidak ketahui sehingga jenazahnya masih dijaga sehingga 12 tahun, Hanya Allah Sahaja Yang Mengetahui Amalan Beliau

Semoga pengakhiran kita juga nanti merupakan pengakhiran yang baik, Aamiin Allahumma Aamiin

Barang siapa yang Berdakwah dan mengislamkan orang dengan mengajak kebaikan, maka pasti dia akan masuk ke dalam syurga (H.R at-Tabrani).

Wahai saudaraku sekalian berusahalah kita untuk menjadi insan yang di wafatkan Allah dengan cara yang Husnul Khatimah (balk di penghujung), dengan bekal ‘man, Amal lbadah, Ilmu Pengetahuan serta akhlak yang mulia, Mudah-mudahan Allah akan mematikan kita dengan cara yang Husnul Khatimah, serta mendapatkan syurga yang dijanjikan oleh Allah kepada hambaNya yang beriman dan bertakwa.

Wallahualam…

Sumber: mymediamaya.com

Dah baca jangan lupa sedekah like dan share

Semoga bermanfaat dan selamat beramal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*