Dari Tukang Cuci ‘Naik Pangkat’ Jadi Imam Masjid Lepas Alun Ayat Al-Quran

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Apa pun pekerjaan seseorang dia tetap merupakan hamba Allah S.W.T. Tiada siapa layak untuk menghin4 kerja seseorang itu walaupun mereka berada dalam sektor bawahan.

Majikan terdengar bacaan al-Quran

Siapa sangka, seseorang yang hanya bekerja sebagai tukang cuci masjid diangkat martabatnya dengan menjadi seorang imam di sebuah masjid di Qatar. Hal tersebut berlaku berikutan pihak pengurusan masjid terdengar bacaan merdu tukang cuci tersebut ketika membersihkan lantai.

Pelajar sekolah tahfiz Uganda

Tukang cuci tersebut dilihat ralit mengalunkan ayat suci al-Quran sebelum didatangi oleh si perakam video untuk bertanya mengenainya. Dia memperkenalkan diri dan memberitahu berasal dari Uganda serta bersekolah tahfiz di negara tersebut.

 

Tidak lama selepas itu, perakam video berkenaan yang dipercayai adalah majikannya telah menawarkan lelaki Uganda tersebut jawatan sebagai imam di masjid tempatnya bekerja. Sebenarnya, kisah lelaki yang dikenali sebagai Shalawi Siraje ini telah tular beberapa hari yang lalu di media sosial kerana dinaikkan pangkat serta merta dari seorang tukang cuci kepada imam.

Sudah bertugas sebagai imam

Oleh hal yang demikian, menerusi kisah penuh inspirasi ini, dapat kita fahami bahawa tidak semestinya individu yang bekerja sekadar tukang cuci ini tidak mempunyai ilmu yang tinggi. Siapa tahu, seperti Shalawi Siraje yang bertugas membersihkan rumah Allah itu akhirnya dinaikkan pangkat sebagai imam setelah bacaan merdu al-Qurannya didengar oleh majikan.

Sumber: disebalikujianadarahmat

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*