Dikesan ‘Rider’ Motor Kerap L4nggar Lampu Isyarat, PDRM Lancar ‘Op Lampu Isyarat Merah’ Mulai Hari Ini

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

KUALA LUMPUR, 15 Dis – Jabatan Sias4tan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) akan melancarkan Operasi Lampu Isyarat Merah bermula 15 Dis (hari ini) sehingga 31 Dis ini.

Datuk Azisman Alias

Pengarahnya, Datuk Azisman Alias berkata, ia berikutan ramai pengguna jalan raya yang tidak mematuhi peraturan lalu lintas, termasuklah kes4lahan tidak memberhentikan kenderaan di lampu isyarat merah.

“Operasi ini adalah bagi mengesan mereka yang melakukan kes4lahan sebegini terutama di kalangan penunggang motosikal termasuk penghantar makanan/barangan (p-hailing) serta pemandu kenderaan lain.

“Ia juga bertujuan mend1dik dan memberi kesed4ran kepada pengguna jalan raya supaya mematuhi lampu isyarat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, pengguna jalan raya turut diingatkan agar berhati-hati dan sentiasa mematuhi isyarat lalu lintas bagi keselamatan awam.

“Penunggang motosikal atau kenderaan lain yang didapati melakukan kesa4ahan mel4nggar lampu isyarat merah akan diambil t1ndakan s4man serta-merta atau direkodkan butiran kenderaan terlibat bagi t1ndakan susulan s4man.

“T1ndakan boleh diambil di bawah Kaedah 17, Kaedah-kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 yang mana boleh did3nda tidak melebihi RM2,000 atau dipenj4rakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan,” tambahnya.

Untuk rekod, sebanyak 69,267 s4man atas kes4lahan melibatkan l4nggar lampu isyarat merah pernah dikeluarkan pada 2019, merangkumi motosikal (32,657 s4man), kereta (29,873), lori (2,808) dan lain-lain kenderaan (3,929).

Manakala bagi Januari hingga November tahun ini, sebanyak 52,170 s4man telah dikeluarkan, angka tertinggi masih melibatkan motosikal (26,764), diikuti kereta (20,751), lori (2,208) dan lain-lain kenderaan (2,447).

Sumber: PDRM, Siakap Keli

PERHATIAN: Pihak AMBIL TAHU DOT COM tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum
menulis komen anda disini. Pihak AMBIL TAHU DOT COM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*