Nak Doa Cepat Dimakbulkan, Seringlah Solat Di Awal Waktu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Wuduk dan solat saling berkait rapat. Untuk mendirikan solat perlu mempunyai wuduk dan ia satu kewajipan bagi umat Islam. Dalam salah satu perkongsian siri ceramah oleh Ustazah Asma’ Harun ada menyatakan bahawa kelebihan berwuduk yang mampu membersihkan dan menyucikan diri secara zahir dan batin. Malah rahsia solat diawal waktu yang mampu memakbulkan doa dengan cepat.

Anggota wuduk adalah anggota yang terdedah pada dosa. Anggota wuduk juga anggota yang mudah terdedah kepada penyakit. Penyakit berjangkit melalui iaitu mata, mulut, hidung, telinga, tangan dan kaki.Anggota yang tidak melibatkan anggota wuduk tidak berbuat dosa.

Rupanya setiap kali ambil wuduk, Allah sedang bersihkan dan menyucikan kita secara zahir dan batin. Sebab itu umat Islam jika ambil wuduk dengan cara yang betul, adalah manusia paling sihat di dunia berdasarkan rutin 5 kali sehari membersihkan diri.

Solat Diawal Waktu

Sementara itu, Ustazah Asma turut menjelaskan, bahawa sesiapa yang nak doanya dimakbulkan Allah dengan cepat, solatlah dengan cepat.Lagi cepat kita tunaikan hak Allah, lagi cepat Allah tunaikan hajat kita.

Kita perlu memperbaiki solat, dengan solat diawal waktu. Sebagaimana sabda Nabi SAW;

“Amalan yang paling dicintai oleh Nabi SAW adalah solat pada waktunya, iaitu solat diawal waktu.”

Ustazah juga menegur ramai yang gemar melengahkan waktu solat. Menganggap tidak mengapa lambat ‘temujanji’ dengan Allah dengan lewat menunaikan solat.

Hakikatnya, untuk menjadi orang yang berjaya, solatlah pada awal waktu. Ini kerana seruan didalam azan “Hayya Ala’ Falah” itu sendiri, merupakan panggilan menuju kearah kejayaan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Sumber: Majalah Sinar

PERHATIAN: Pihak AMBIL TAHU DOT COM tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum
menulis komen anda disini. Pihak AMBIL TAHU DOT COM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*