Dua Anak Muda Ini Dijemput Mengimarah Masjid Di Landon, Insan Terpilih Dijemput Sebagai Imam Terawih DiLondon

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Satu lagi berita gembira yang membanggakan kita semua apabila dua anak muda negara ini sudah bergelar imam jemputan untuk mengimamkan solat Tarawih selain dijemput mengimarahkan masjid di Kota London, United Kingdom

Baru berusia lingkuan 20-an, dua anak muda ini diibaratkan imam eksport yang dihantar ke luar negara bagi mengimarahkan masjid, sekali gus menjadi rujukan jemaah lain berkaitan permasalahan agama terutama dalam memperbetul- kan bacaan ayat suci al-Quran.

Sepanjang mereka berada di sana, mereka bukan saja bertanggungjawab menjadi imam ketika solat Tarawih, malah mereka turut mengadakan kelas fardu ain untuk komuniti Islam di London. Bertanya mengenai pengalaman disana, imam jemputan juga perlu mengharungi cabaran Ramadan berbeza apabila perlu berpuasa lebih daripada 18 jam, seterusnya memberi pengalaman baharu buat pendakwah muda ini.

Selain itu, tugas mereka juga bukan mudah kerana mereka perlu mengukuhkan paksi Islam selain menganjurkan pelbagai aktiviti bersama masyarakat tempatan termasuk menjadi rujukan apabila timbul kekeliruan dalam hukum-hakam agama.

Insan terpilih ini adalah Umar Luqman Sufi Mohammad Shukri, 19, dan Ahmad Arif Adnan, 21, adalah mereka yang terpilih untuk menjadi imam di Masjid Sofa, London sepanjang Ramadan seterusnya Aidilfitri nanti.

Seorang dari mereka iaitu Umar Luqman Sufi adalah penuntut Kolej Islam As-Sofa (KIAS) manakala Ahmad Arif alumni kolej berkenaan. Ujar Umar Luqman Sufi, dia sememangnya memasang impian untuk menjadi imam jemputan terutama di luar negara.

Ini kerana berkelana di tempat asing sudah pasti memberikan pengalaman yang baru dan berbeza serta merupakan satu cabaran unik yang akan membantu mematangkan dirinya. “Ini (terpilih sebagai imam jemputan) anugerah tertinggi kerana pengalaman yang diperoleh di London berbeza jika dibandingkan dengan kita menjadi imam di tempat sendiri.

“Ini rezeki Allah SWT, ramai lagi huffaz al-Quran yang bagus berada di Malaysia namun saya antara yang terpilih untuk mengimarahkan masjid sepanjang Ramadan ini,” katanya kepada Harian Metro ketika dihubungi menerusi aplikasi WhatsApp, semalam.

Menurut Umar Luqman Sufi lagi, menjalani ibadat puasa di London sangat berbeza jika dibandingkan di Malaysia apabila mereka perlu cepat menyesuaikan dengan beberapa faktor antaranya faktor masa, suhu yang rendah dan tempoh berpuasa yang panjang.

“Berpuasa di London mengambil masa hampir 18 jam sebelum berbuka dan ia cabaran serta pengalaman baru buat saya, tambahan pula keadaan suhu yang rendah serta sejuk. “Jika di Malaysia, tempoh berpuasa hanya mengambil masa kira-kira 13 jam namun berbeza di London apabila kira-kira jam 3 pagi sudah masuk waktu Imsak.

“Selain itu, cabaran lain yang perlu dihadapi adalah cuaca sejuk. Sebagai imam, kita perlu menjaga kesihatan terutama suara kerana dalam suhu rendah ini mudah untuk terkena penyakit termasuk kerongkong,” katanya.

Selain itu Ahmad Arif pula berkata, setiap imam jemputan ini perlu menjaga niat mereka supaya mereka sentiasa mengingatkan diri yang kehadiran mereka di sesuatu kawasan bukan untuk bercuti tetapi perlu memikul tanggungjawab besar.

Ujar mereka lagi, mereka bukan sekadar menjadi imam solat, sebaliknya perlu mengadakan kelas tertentu dan sentiasa bergaul rapat dengan masyarakat setempat supaya nilai serta paksi Islam itu terus diperkukuhkan.

“Insya-Allah saya serta sahabat saya (Umar Luqman Sufi) akan berhari raya di Kota London tahun ini untuk mengimarahkan masjid ini dengan pelbagai aktiviti yang sudah dirancang.

“Ini juga kali pertama kami berhari raya di perantauan dan jauh daripada keluarga. Insya-Allah demi mengukuhkan syiar Islam itu kami akan pikul sebaik mungkin tanggungjawab itu kerana ia juga sebahagian tugas sebagai pendakwah,” katanya.

Sumber:facebook

PERHATIAN: Pihak AMBIL TAHU DOT COM tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum
menulis komen anda disini. Pihak AMBIL TAHU DOT COM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*