Aw4s Pembela Kucing. Cacing Ini Mungkin Ada Dalam Kulit Anda Tanpa DISEDARI. Ambil Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Tadi kat Klinik doc ada seorang Pemuda handsome. Kacak orangnya. Masuk je bilik consultant doc terus berkata: ” Cer tengok kulit badan saya doc..habis jadi PETA JALAN BENGKANG BENGKOK. SIMPANGAN TRAFIK LIGHT PUN ADA. Mcm peta! Apa benda ni doc”. Kecian dia…dah merana berminggu dah!

Ni le “CACING SES4T”. Anda cer cek kulit badan, kaki, tangan atau punggung anda atau anak anda. Ada tak CACING SES4T ni? Kami orang Perubatan panggil CUTANEOUS LARVA MIGRAN.

(Ancylostoma braziliensis, Ancylostoma caninum, dan Gnathostoma spinigerum)

A. Apa CUTANEOUS LARVA MIGRAN atau CACING SES4T!

Cacing ni hidup & membesar hanya di kucing & anjing. Hihihi.. bila binatang ni berak bersama telur cacing ni yang menetas jadi larva filariform yang hidup di dalam tanah, lumpur, pasir & tempat kotor.Kalau kita bekerja atau anak bermain di kawasan ni yang ada najis ni….jaga² le..kita boleh TERTELAN TELURnya atau larva ni boleh MENEMBUS MASUK kedalam KULIT anda/manusia.

Pada awalnya kulit anda bentuk biji kemerahan yang sangat gatal. Larva cacing ni hanya boleh bergerak melalui terowongan yang dibentuknya di PEMUKAAN kulit kita je. Ia tak leh masuk kedalam badan anda je. Dari bentuk biji merah..lepas tu memanjang…sampai menjalar jadi bengkang bengkok macam ular spt jalan simpang sior kat Penang ni.

B. Info tambahan yg doc nak U all kena tau.

  1. Doc nak bagi tau ia bergerak 2-3 mm sehari…bayangkan kalau berminggu atau berbulan kalau tak ubati.!! …dah jadi WORLD MAP! dibadan anda.
  2. Tapi ingat di dalam tubuh manusia larva tak dapat kembang jadi cacing dewasa.
  3. Kalau tak ubati kulit anda gatal, anda garu, kulit jadi inflamasi dan terinfeksi benanah!

Rawatan:

  • Mai cepat jumpa doctor anda/ doc. Mkn UBAT CACING…2-3 hari.
  • Mkn antibiotik klu infeksi. Dan cream gatal.
  • Klu nasib baik….terowong yg terdepan tu kemungkinan ada larva cacing tu…..hihihi doc korek je le…..hihihi.

Cegahan:

  • Pikiaq 2X sebelum bela kucing.
  • Pakai kasut dan glove bila kerja ditempat tanah kotor. Make sure anak kita besepatu masa luar rumah. Bersih tangan sebelum makan.
  • Makan ubat Cacing…untuk anda dan kucing. Jaga kebersihan kucing anda.

Doc hrp Artikel ni manafaat bagi anda.

ELAK CACING SESAT! ANDA JANGAN SESAT cukup le….hihihi.

Sumber: Dr. Abdul Rahim.

PERHATIAN: Pihak AMBIL TAHU DOT COM tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum
menulis komen anda disini. Pihak AMBIL TAHU DOT COM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*