Menjelang Aj4l, Inilah 7 Penyam4ran Ibl1s Ketika Sakaratulm4ut Bagi Menyes4tkan Manusia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ibl1s Datang Mengganggu Ketika Sakaratul M4ut

Syait4n dan Ibl1s akan sentiasa mengganggu manusia, bermula dengan memperdayakan manusia dari terjadinya dengan setitik mani hinggalah ke akhir hayat mereka, dan yang paling dahsyat ialah sewaktu akhir hayat iaitu ketika sakaratul m4ut. Ibl1s mengganggu manusia sewaktu sakaratul m4ut disusun menjadi 7 golongan dan rombongan. Hadith Rasulullah SAW. menerangkan:

Yang bermaksud: “Ya Allah aku berlindung dengan Engkau daripada perdayaan syait4n di waktu m4ut.

1. Rombongan 1

Akan datang Ibl1s dengan banyaknya dengan berbagai rupa yang pelik dan aneh seperti emas, perak dan lain-lain, serta sebagai makanan dan minuman yang lazat-lazat. Maka disebabkan orang yang di dalam sakaratul m4ut itu di masa hidupnya sangat tamak dan loba kepada barang-barang tersebut, maka diraba dan disentuhnya barangan Ibl1s itu, di waktu itu ny4wanya putVs dari tubuh. Inilah yang dikatakan m4ti yang lalai dan lupa kepada Allah SWT inilah jenis m4ti fasik dan munafik, ke ner4kalah tempatnya.

2. Rombongan 2

Akan datang Ibl1s kepada orang yang didalam sakaratul m4ut itu merupakan diri sebagai rupa binatang yang di takuti seperti, Harimau, Singa, Ular dan Kala yang berbisa. Maka Apabila yang sedang didalam sakaratul m4ut itu memandangnya saja kepada binatang itu, maka dia pun meraung dan melompat sekuat hati. Maka seketika itu juga akan putuslah ny4wa itu dari badannya, maka m4tinya itu disebut sebagai m4ti lalai dan m4ti dalam keadaan lupa kepada Allah SWT, m4tinya itu sebagai Fasik dan Mun4fik dan ke ner4kalah tempatnya.

3. Rombongan 3

Akan datang Ibl1s mengacau dan memperdayakan orang yang di dalam sakaratul m4ut itu dengan merupakan dirinya kepada binatang yang menjadi minat kepada orang yang hendak m4ti itu, kalau orang yang hendak m4ti itu berminat kepada burung, maka dirupai dengan burung, dan jika dia minat dengan Kuda lumba untuk berjVdi, maka dirupakan dengan Kuda lumba (jVdi).

Jika dia minat dengan dengan ayam sabung, maka dirupakan dengan ayam sabung yang cantik. Apabila tangan orang yang hendak m4ti itu meraba-raba kepada binatang kesayangan itu dan waktu tengah meraba-raba itu dia pun m4ti, maka m4tinya itu di dalam golongan yang lalai dan lupa kepada Allah SWT. M4tinya itu m4ti Fasik dan Mun4fik, maka ner4kalah tempatnya.

4. Rombongan 4

Akan datang Ibl1s merupakan dirinya sebagai rupa yang paling dib3nci oleh orang yang akan m4ti, seperti musVhnya ketika hidupnya dahulu maka orang yang di dalam sakaratul m4ut itu akan menggerakkan dirinya untuk melakukan sesuatu kepada musVh yang dib3ncinya itu. Maka sewaktu itulah m4ut pun datang dan m4tilah ia sebagai m4ti Fasik dan Mun4fik, dan ner4kalah tempatnya

5. Rombongan 5

Akan datang Ibl1s merupakan dirinya dengan rupa sanak-saudara yang hendak m4ti itu, seperi ayah ibunya dengan membawa makanan dan minuman, sedangkan orang yang di dalam sakaratul m4ut itu sangat mengharapkan minuman dan makanan lalu dia pun menghulurkan tangannya untuk mengambil makanan dan minuman yang dibawa oleh si ayah dan si ibu yang dirupai oleh Ibl1s, berkata dengan rayu-merayu “Wahai anakku inilah sahaja makanan dan bekalan yang kami bawakan untukmu dan berjanjilah bahawa engkau akan menurut kami dan menyembah Tuhan yang kami sembah, supaya kita tidak lagi bercerai dan marilah bersama kami masuk ke dalam syurga. Maka dia pun sudi mengikut pelawaan itu dengan tanpa berfikir lagi, ketika itu waktu m4tinya pun sampai maka m4tilah dia di dalam keadaan k4fir, kekal ia di dalam ner4ka dan terhapVslah semua amal kebajikan semasa hidupnya.

6. Rombongan 6

Akan datanglah Ibl1s merupakan dirinya sebagai ulamak-ulamak yang membawa banyak kitab-kitab, lalu berkata ia: “Wahai muridku, lamalah sudah kami menunggu akan dikau, berbagai ceruk telah kami pergi, rupanya kamu sedang sakit di sini, oleh itu kami bawakan kepada kamu doktor dan bomoh bersama dengan ubat untukmu. Lalu diminumnya ubat, itu maka hilanglah rasa peny4kit itu, kemudian penyakit itu datang kembali.

Lalu datanglah pula Ibl1s yang menyerupai ulamak dengan berkata: “Kali ini kami datang kepadamu untuk memberi nasihat agar kamu m4ti didalam keadaan baik, tahukah kamu bagaimana hakikat Allah?Berkata orang yang sedang dalam sakaratul m4ut: “Aku tidak tahu. Berkata ulamak Ibl1s: “Ketahuilah, aku ini adalah seorang ulamak yang tinggi dan hebat, baru sahaja kembali dari alam ghaib dan telah mendapat syurga yang tinggi.

Cubalah kamu lihat syurga yang telah disediakan untukmu, kalau kamu hendak mengetahui Zat Allah SWT hendaklah kamu patuh kepada kami. Ketika itu orang yang dalam sakaratul m4ut itu pun memandang ke kanan dan ke kiri, dan dilihatnya sanak-saudaranya semuanya berada di dalam kesenangan syurga, (syurga palsu yang dibentangkan oleh Iblis bagi tujuan mengacau orang yang sedang dalam sakaratul m4ut).

Kemudian orang yang sedang dalam sakaratul maut itu bertanya kepada ulamak palsu: “Bagaimanakah Zat Allah? Ibl1s merasa gembira apabila jeratnya mengena. Lalu berkata ulamak palsu: “Tunggu, sebentar lagi dinding dan tirai akan dibuka kepadamu. Apabila tirai dibuka selapis demi selapis tirai yang berwarna warni itu, maka orang yang dalam sakaratul m4ut itu pun dapat melihat satu benda yang sangat besar, seolah-olah lebih besar dari langit dan bumi.

7. Rombongan 7

Rombongan Iblis yang ketujuh ini Ibl1s terdiri dari 72 barisan sebab menjadi 72 barisan ialah kerana dia menepati Iktikad Muhammad SAW bahawa umat Muhammad akan terbahagi kepada 73 puak (barisan). Satu puak sahaja yang benar (ahli sunnah waljamaah) 72 lagi masuk ke neraka kerana sesat.

Ketahuilah bahawa Ibl1s itu akan mengacau dan mengganggu anak Adam dengan 72 macam yang setiap satu berlain di dalam waktu manusia sakaratul m4ut. Oleh itu hendaklah kita mengajarkan kepada orang yang hampir meningg4l dunia akan talkin Laa Ilaaha Illallah untuk menyelamatkan dirinya dari gangguan Ibl1s dan sy4itan yang akan berusaha bersungguh-sungguh mengacau orang yang sedang dalam sakaratul m4ut.

Bersesuaian dengan sebuah hadith yang bermaksud: “Ajarkan oleh kamu (orang yang masih hidup) kepada orang yang hampir m4ti itu: Laa Ilaaha Illallah.

PERHATIAN: Pihak AMBIL TAHU DOT COM tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum
menulis komen anda disini. Pihak AMBIL TAHU DOT COM juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*