[Video]Pernah Ditlkam Ketika Berceramah, Sheikh AIi Jaber Membalasnya Dengan Kebaikan.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Berita menyedlhkan telah kembali ke Ind0nesia, dengan kemat1an seorang ulama besar. Dia adalah pendakwah dari Madinah yang kini telah menjadi warganegara Ind0nesia, iaitu Sheikh Ali Jaber.

Sheikh Ali Jaber dikenang sebagai seorang t0koh yang berjaya menyentvh hati ramai orang kerana kebaikan semasa hayatnya.

Pendakwah, Sheikh Ali Jaber, mningg4I di Rumah Saklt Yarsi, Jakarta Pvsat, Khamis 14 Januari 2021, sekitar jam 8.30 pagi.

Pendakwah kelahiran Madinah ini mningg4I dunia setelah sebelumnya disahkan p0sitif C0vld-19 pada 29 Disember 2020. Sejak itu, dia mendapat rwatan lntensif.

Sebenarnya, keadaan kesihatannya bertambah baik setelah disahkan negatlf C0vld-19. “Disahkan negatlf C0vld-19 di Yarsi Hspital, Cempaka Putih, Jakarta,” kata Ustaz Yusuf Mansur, yang dipetlk dari akaun Instagram, @yusufmansurnew.

Kemat1an Sheikh Ali Jaber juga memberi kesan yang mendalam bagi rakyat Ind0nesia, terutama umat Islam di negara ini. Kerana ketika berjvang dalam dunia dakwah, dia juga memberikan c0ntoh yang baik ketika dia memaafkan peIaku yang telah menlkam dirinya.

Dia ditlkam ketika berkhutbah di Bandar Lampung. Ulama dari Madinah ditlkam oleh seorang lelaki ketika sedang memberikan ceramah di Masjid Falahudin, Tanjungk4rat, Bandar Lampung pada 13 september 2020.

Pada waktu itu, peIaku meletakkan plsau ke Ieher dan d4da Sheikh Ali Jaber tapi ser4ngan peIaku dapat dieIakkan. Namun Sheikh Ali Jaber mengalami Iuka di bahu kanannya.

Selepas ser4ngan itu, Syeikh Ali Jaber meminta jemaah yang lain agar tldak memukuI si peIaku. PeIaku kemudian diserahkan kepada plhak berkuasa. Ketika ke$ ini memasuki perbicaraan, Sheikh Ali Jaber sekali lagi membuat orang kagum. Dia memaafkan kesaIahan peIaku ketika dia menghadiri perbicaraan ke$ tersebut pada 26 Nov 2020.

PeIaku, yang masih muda itu seterusnya meminta maaf kepada sheikh Ali Jaber “Bagi Pak Syekh Ali Jaber, saya minta maaf banyak banyak atas apa yang saya lakukan,” kata si pelaku.

Dengan h0rmat dan tnpa sdikit dend4m pun, Sheikh Ali Jaber memaafkan peIakunya. “Sejak hari pertama kejadian itu, saya telah memaafkan anda,” kata Sheikh Ali Jaber kepada peIaku.

Sheikh Ali Jaber juga bertanya mengenai keadaan si peIaku selepas dijamin oleh poIis. “Adakah anda baik-baik saja di sana? Per1ksa,” kata Sheikh Ali Jaber.

Keblmbangan Sheikh Ali Jaber tldak berhent1 di situ. Dia juga mengingatkan si peIaku agar berd0a dengan bersungguh sungguh dan memperba1ki hubungannya dengan Allah SWT. “Saudara, perb4iki doamu dan perb4iki hubunganmu dengan Allah. Insya Allah, hidupmu akan lebih baik dan bahagia,” katanya.

Video:

Sumber: bp, tribunews

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum
menulis komen anda disini. Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*