7 Amalan Rasulullah Dalam Menjaga Hati Isteri Yang Wajib Semua Suami Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Saudara Hapiz Kodiang berkongsi perkara ini di Facebooknya. Sepatutnya setiap suami wajib tahu hal seperti ini untuk mengekalkan kebahagiaan rumahtangga. Jom baca..

Menjadi suami yg menjaga hati isteri ialah sunnah, bukan kahwin lagi satu!

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: خيركم خيركم لأهله، وأنا خيركم لأهلي (رواه الترمذي و ابن ماجه)

Terlalu banyak hadis yg menceritakan betapa Nabi SAW menjadi suami yg baik.. Baik dalam muasyarah bil makruf, berlemah lembut, menyantuni hati isteri dan menjaga perasaan mereka… lebih menarik, riwayat yg mencatatkan antaranya :

1. Baginda berlumba lari dgn Aisyah. Adakalanya Baginda menang dan ada masanya Aisyah menang (H.R Ahmad, Abu Dawud & al-Nasaiiy).

2. Membuat kerja2 rumah (sudah tentu sprt membasuh baju, jemur, sapu sampah, basuh pinggan dll) ketika Baginda berada di rumah (H.R Bukhari).

3. Menzahirkan kecintaan kpd isteri. Apabila ditanya siapakah wanita paling disayangi, Baginda menjawab “Aisyah”. Kalau lelaki?. Jawab Baginda, “Bapanya” (H.R Bukhari)..

4. Tidak pernah memukul wanita (isteri) dan khadamnya (H.R Muslim).

5. Melayani isteri ketika sakit malah Baginda mengelap air mata Safiyyah ketika dia menangis (H.R Nasaa’iyy). Adakalanya Baginda meniup isteri2 yg sakit dgn bacaan surah 3 qul -al-mu’awwizat (H.R Muslim).

6. Tetap mengingati kebaikan isteri telah meninggal dan amat appreciated atas kebaikan, kecantikan dan sumbangan mereka. Nabi tidak pernah melupakan Khadijah malah sering menyebut namanya sehingga Aisyah rasa cemburu (H.R Bukhari).

7. Amat romantik sehingga berkongsi gelas dgn isteri… malah Baginda minum ikut tempat yg ada kesan mulut isterinya tanpa rasa jijik (H.R Muslim).

8. Dan banyak lagi yg perlu menjadi sunnah yg wajib diikuti para suami… Banyak boh….!!!!

Realiti hari ini, para suami mengabaikan sunnah yg wajib ini tetapi nampak poligami pula sebagai sunnah!… Kepada para suami, poligami bukanlah sunnah muttaba’ah utk semua umat Islam!… Ia bukan sunnah mustaqillah (berasingan) tetapi sekadar rukhsah yakni bila ada keperluan menuntut berpolig4mi itu berdasarkan syarat2 tertentu,dlm poligami itu Baginda ingin menunjukkan sunnah melayani isteri dengan baik.. juga menunjukkan beberapa sebab syarie yg boleh org lelaki ikuti utk mengahwini seorang wanita… Ada 9 sebab yg ditunjukkan oleh Nabi melalui setiap perkahwinan2nya agar kita pelajari dgn mata hati….

Kalau dengan isteri sedia ada pun engkau gagal mengamalkan 7 perkara yg dinyatakan di atas, maka atas asas syarak apa mendorong engkau menambah beban pada wanita yg perlukan kasih sayang seorang suami??

Isteri yg disayangi oleh suami akan menjadi isteri yg mentaati… Isteri yg taat akan masuk syurga melalui pintu mana yg disukainya…. Suami semua, marilah membantu isteri2 kita masuk syurga…

Jika begitu keadaannya, takkanlah Allah akan membiarkan suami ke ner4ka!

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*