Cari Kakak Ini Sampai Bawah Jambatan Semata Sebab Kakak Baru Peluk Islam. Ini Komen Ustaz Ebit Lew Bila Jumpa Kakak Ini.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ketika kita merasai lena dibuai mimpi indah, tidur di atas katil dan beralaskan hamparan yang selesa, tetapi di luar sana, ada insan yang masih hidup dan tidur di merata tempat. Insan yang bergelar gelandangan ini diuji nasib mereka seperti itu. Tetapi, walaupun tidak terpilih dalam kalangan orang yang merasai kenikmatan hidup, tetapi dia terpilih merasai nikmat Islam.

Seorang wanita yang berketurunan India, Letchemey telah melafazkan syahadah. Apa yang mengejutkan, wanita ini tinggal di bawah jambatan. Berdasarkan video yang dimuat naik, tempat tidur Lecthemey agak tinggi dan merbahaya.

Ustaz Ebit Lew berkongsikan cerita ini diiringi linangan air mata apabila melihat ujian yang diberikan kepada wanita ini.

BAWAH jambatan, cari kakak yang inginkan hidayah. Hari air mata. Misi pagi ini mengambil seorang kakak semalam masuk Islam. Turun bawah jambatan, terjumpa kakak ni. Siapa sangkakan ada orang begini susah hidup. Sedang kita tidur lena, ada seorang kakak yang baik diuji begini.

Syukur jumpa kakak semalam yang telah mengucap syahadah. Dia yang nak belajar dan dia menangis semalam ingin belajar nak dekat dengan Allah.

Dia menangis minta maaf sebab ustaz sampai cari di bawah ini. Seram betul. Memang tinggi. Kalau jatuh boleh icu rasanya. Tapi ujian kehidupan disini ada orang tidur.

Dalam minta maaf pada saya, saya katakan padanya, “kakak lagi berharga dari seisi dunia sebab Allah sayang kakak. Dia gerakkan saya cari kakak disini sebab Allah sayang kakak”

Kakak ni memang orang baik. Dia cuma diuji dengan ujian kehidupan. Syukur akhirnya jumpa dan dan akan bawa ke tempat tinggal selesa dan semuanya disediakan sambil dapat belajar Islam. InsyaAllah dah habis belajar esok kita cuba carikan kerja.

Terima kasih ustazah Maizura dan lain-lain yang sangat banyak membantu untuk pendaftaran dan tempat tinggal. Tuan Arief dan isteri bantu bersama. Masa menulis ni air mata saya masih mengalir lagi. Tahniah sis Letchemey. Amy tahniah. Allah sayang.

Sumber: Ebit Lew

SUMBER : The Reporter

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*