Ustaz Halim Zakaria Ajar Cara Senaman Menyelamatkan Ribuan Dari Penyumbatan jantung.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Penyumbatan dar-ah pada jantung atau coronary artery disease merupakan salah satu jenis penya kit jantung yang sering terjadi di malaysia.

Tular video klip berdurasi 2.48 minit sebuah video Khusus untuk Muslimin dan Muslimat Ust.Halim Zakaria menunjuk cara exercise & menyelamatkan ribuan dari penyumbatan jantung, videonya viral Beberapa orang Testimony mereka sakit belakang hilang dalam hanya 7 hari.

Berhati-hati dengan 7 tanda Awal Jantung anda tersumbat.

1. Sak it pada betis, paha, atau pinggul

Kesakitan kaki semasa aktiviti seperti berjalan, boleh menjadi tanda arteri jantung tersekat. Ini bermakna anggota badan anda tidak menerima aliran dar ah yang mencukupi.

Gejala mungkin termasuk sak it otot atau kekejangan di kaki / lengan. Lokasi kesakitan bergantung pada tempat bekuan atau penyempitan arteri terletak.

2. Kesak itan dada

Kesakit an berpunca hasil daripada pengurangan aliran darah ke jan tung. Ia boleh dirasakan sebagai sesak, kebas, berat, dan tekanan.

Kebiasanya tidak mengalami gejala ini apabila berehat, ia dicetuskan saat anda melakukan aktiviti fizikal atau emosi. Dalam beberapa kes yang paling teruk, ia juga boleh menjadi tanda seseorang yang mengalami serangan jantung.

3. Kehilangan penglihatan sementara di salah satu bahagian mata.

Arteri karotid berhubung kait dengan mata dan otak kita. Sekiranya arteri ini disekat, hasilnya adalah kehilangan penglihatan sementara atau penglihatan kabur di mata di sisi yang sama. Penyumbatan penuh menyebabkan strok. Sebab itulah sangat penting untuk mengetahui tanda ini.

4. Petanda sak it belakang

Ini adalah satu tanda yang serius yang anda tidak harus diabaikan. Apabila aliran darah ke punggung bawah dikurangkan, cakera di antara vertebra menjadi rapuh dan menyebabkan saraf yang menyengat.

Ini biasanya merupakan gejala pertama orang yang mempunyai arteri tersekat.

5. Sesak nafas

Gejala-gejala ini berlaku apabila arteri koronari rosak atau sa kit. Orang ramai mengalaminya kerana hati mereka tidak mampu untuk mengepam da rah yang cukup untuk memenuhi keperluan badan mereka.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang sering tidak menganggap sesak nafas sebagai masalah yang serius. Tetapi kadang-kadang ini adalah satu-satunya tanda penya kit arteri koronari yang serius yang perlu dirawat.

6. Tangan atau kaki yang berasa sejuk

Kaki sejuk boleh disebabkan oleh peny akit arteri periferal. Masalah ini berlaku apabila arteri pengikat mengurangkan aliran dar ah ke anggota badan.

Penyembuhan lu ka yang b uruk atau nadi lemah di kaki juga merupakan tanda yang perlu diperiksa oleh doktor. Kehadiran PAD juga dapat menunjukkan bahwa terdapat penyakit arteri yang lebih luas di dalam tubuh yang dapat mempengaruhi otak atau jantung yang menyebabkan seran gan stro ke atau jan tung.

7. Keletihan atau pening

Menurut Penerbitan Kesihatan Harvard, keletihan yang jarang berlaku boleh menjadi petunjuk penyakit arteri koronari. Gejala-gejala ini berkembang sebagai hasil daripada kadar oksigen yang dikurangkan daripada aliran da rah yang lemah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*