Seorang Lagi Ulama Dijemput Allah. Ulama Ters0hor Tuan Guru Muallim Haji Muhammad Said Harahap Mningg4I Dunia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Seorang Lagi Ulama Dijemput Allah. Ulama Ters0hor Tuan Guru Muallim Haji Muhammad Said Harahap Mningg4I Dunia

Ind0nesia – Mendapat perkhabaran berita kew4fatan Ulama sesepuh dari Langkat iaitu Tuan Guru Muallim Haji Muhammad Said Harahap di kampung Besilam-Babussalam Langkat Sumatra Utara pada petang tadi hari Selasa, 2 Februari 2021.

Beliau saIah satu murid dari Allahy4rham Tuan Syekh H.Madyan Abd Djalil (Menantu Maulana Syekh Abd Wahab Rokan Qs), dan juga murid ulama besar langkat yang mengajar di Jamiyah Mahmudiyah Tg.Pura tempoe doeloe. Juga saIah satu menantu Tuan Guru Syekh Faqih Tambah Qs (Putra TG Syekh Abd Wahab Rokan Qs). Mualim Said sudah Iama mendedikasikan ilmunya di Pondok Az zuhroh, bahkan sejak awal dibangun dan mulai aktif pada tahun 2002 lagi.

Beliau mengajar kitab kuning dengan mata pelajaran Akidah, Fiqih dan Tafsir. Muallim Said sangat dikenal oleh masyarakat Babussalam dan sekitarnya, beliau menjadi rujukan dalam berbagai masaIah keagamaan dan keseharian. Rasanya beliaulah faqih senior yang ters1sa di Kampung Babussalam.

Semoga Allah Taala yang maha rahman rahim mencucvri beliau rahmat maghfirah serta menempatkan beliau di syurga bersama shalihin. Semoga keluarga serta murid yang dit1nggalkan diberi pahala besar atas mus1bah ini, juga kesabaran ketabahan dan keikhlasan dibaIut keridhoan. Salam tkziah, semoga r0hnya ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Al fatihah.

Sumber: Abu Alsafa’ Saufi vs Majalahharian

Apa kata anda?Dah baca silashare,like dan komen ya.Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*