“Mengalir air mata ibu arwh, balasannya Allah bayar tunai tika di dunia lagi”, – Ustaz Kongsi Pengalaman Urus Jena z4h Lelaki 2Alam

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kisah benar tukang urus jenzah mengenai pengalamannya menguruskan jenzah lelaki menukar jantnanya kepada perempuan. Semoga perkongsian ini memberi iktibar dan pengajaran untuk kita semua dari melakukan perkara yang dilarang olehNya.

SALAH SATU DARIPADA PENGALAMAN YANG SAYA LALUI SENDIRI KETIKA MENGURUSKAN JENZAH

Terpanggil dihati saya untuk berkongsi satu pengalaman sepanjang menguruskan jenzah. Mohon ampun dan maaf bukanlah niat untuk mengaibkan sesiapa malah lebih kepada iktibar dan pengajaran buat kita yang masih hidup agar tidak melakukan d0sa dan sesuatu yg dil4rang Allah kerana balasannya Allah bayar tunai tika di dunia lagi. Nauzubillah.

Berlaku di sebuah hospital, saya disambut oleh waris arwh iaitu ibunya yang ingin menyampaikan sesuatu kepada saya. Ada sedikit debaran dihati saya namun demi tugas saya perlu laksanakan tanggungjawab ini hingga selesai. Menurut ibu arwh, jenzah anaknya telah menukar jantina dari lelaki kepada perempuan.

InshaAllah sebelum saya cerita kisahnya, saya akan beri sedikit penjelasan bagaimana menguruskan jenzah seorang lelaki atau perempuam muslim yang telah menjalani pembedahan penukaran jantina, siapa yang patut melaksanakan pengurusan jenzahnya, bagi menguruskan jenzah seorang lelaki atau perempuan muslim yang menukar jantina.

Jenzah tersebut hendaklah diuruskan mengikut jantina asal dan diuruskan oleh warisnya atau pihak berkuasa agama. Setelah saya bagi keterangan terperinci kepada ibunya, saya terus masuk ke bilik pengurusan jenzah untuk memandikan dan mengkafankan jenzah.

Saya dibantu tiga waris jenzah, ibu dan dua orang abangnya. Tiga waris ini sahaja yang ada. Yang lain hampir 30 orang sahabat-sahabat jenzah yang semuanya sejenis sepertinya. Sebelum saya memandikan jenzah, seperti biasa saya akan bentangkan kain untuk dikafankan siap-siap supaya mudah kerja saya.

Setelah selesai, saya mengangkat jenzah ke tempat mandi. Saya tutup pakai kain kafan dan buka pakaiannya. Alhamdulillah putih kulitnya namun perlahan-lahan keseluruhan tubuh badan jenzah mula menghitam sedikit demi sedikit.

Ibu dan abang arwh mula perasan. Ibu arwh tidak dapat berkata apa-apa seolah-olah sudah tahu apa yang akan terjadi setelah tahu mengenai jantina anaknya itu. Mengalir air mata ibu arwh sehingga saya sendiri pun mengalirkan air mata.

Saya memulakan mandi jenzah dengan istinjak (buang njis). Ketika saya istinjak jenalzah itu, njisnya cukup banyak sehingga saya berhenti kerana saya rasa sudah terlalu lama saya istinjak tetapi njisnya tidak berhenti-henti keluar.

Saya terus menyucikan jenzah seperti biasa. Saya lihat air yang mengalir kekuningan keluar dari tubuh jenazah dan lebih menyedihkan keluar dari kema lvannya, nnah bercampur drah dan juga ulat.

Selama itu jugalah mulut saya tidak berhenti memohon doa agar Allah SWT meringankan aazab arwh dan memudahkan urusan ke atas arwh agar dapat saya uruskan sempurna yang mungkin.

Perlahan-lahan saya memasukkan kapas ke dalam kema lvan jena zah dengan tujuan memberhentikan pengaliran drah tadi. Ibu jenzah yang mulanya nak membantu saya untuk memandikan jenzah anaknya tadi peng san kerana melihat kejadian itu. Saya terus memandikan jenzah anaknya.

Selesai saya mandikan dan wudukan jenzah, saya tutup keseluruhan tu buh jenzah dengan kain kafan sebelum saya jiruskan dengan air sembilan. Sedikit penerangan. Air sembilan ini air yang dicampurkan, air kapor barus, air kayu cendana dan air sintok. Air ini untuk mewangikan jena zah.

Setelah selesai saya jirus air sembilan tadi, saya buka kain kafan tadi. Sekali lagi Allah tunjuk kekuasaanNya. Jenzah kelihatan sangat reput, buah d4 da pal sunya mengecut. Selesai saya mandi dan kafankan jenzah tadi, saya jemput kesemua sahabat-sahabatnya tadi untuk duduk di depan jenzah. Saya mengambil peluang itu untuk memberi sedikit tazkirah dan hampir kesemuanya menangis.

Apa yang menyedihkan saya, tak sampai beberapa minit jenzah itu diangkat ke dalam van jenzah, sahabat-sahabat jenzah tadi bergelak ketawa di tepi van jenzah itu. Tak tahulah saya apa yang disembangkan oleh mereka.

Allahuakbar. Doa saya mudahan Allah membuka hidayah agar mereka berubah dan mudahan Allah mengampunkan juga dosa saya dan ar wah sepanjang proses pengurusan bermula sehinggalah selesai. Sekali lagi saya memohon maaf, bukanlah niat saya untuk mengaibkan sesiapa, malah lebih kepada iktibar dan pengajaran untuk saya sendiri dan kita semua.

Pertukaran jantina dari lelaki kepada perempuan atau sebaliknya, melalui pembedahan adalah haram di segi syara’ berdasarkan Al-Quran dan dipandukan Hadis. Allah mencipta manusia dengan sebaik-baik kejadian berbanding dengan makhluk yang lain.

Firman Allah yang bermaksud:-
“Sesungguhnya kami ciptakan manusia dengan sebaik-baik bentuk”.
(Surah AT-Tiin, ayat 4)

Daripada Ibnu Abbas R.A bahawa (maksudnya):-
“Rasulullah melaknat kaum lelaki yang menyerupai atau berlagak seperti wanita dan kaum wanita yang menyerupai atau berlagak seperti lelaki”.
(Hadis Riwayat Al-Bukhari)

Daripada Abu Hurairah R.A beliau berkata (maksudnya):-
“Rasulullah melaknat lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian lelaki”.
(Hadis Riwayat Abu Daud)

Wahai saudara-saudara seislam ku, ini pengalaman yang saya lalui sendiri. Janji Allah itu benar saudara-saudara ku. Ambillah pengajaran dan iktibar daripada pengalaman saya ini. Janganlah kamu ragu-ragu lagi dengan janji Allah. Selagi kita masih bernafas, kita masih sempat lagi untuk bertaubat kepadaNya. Semoga bermanfaat.

Sumber: Syed Sohleh Syed Jalaluddin via khalifahdunia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*