“Jnzahmu Disolatkan Ribuan Orang” Pem3rgian Di Bulan Ramadhan Yang Dicembvrui

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Satu perkongsian di Facebook telah mendapat perhatian para netlzen yang mengisahkan pem3rgian seorang gadis di Mesir.

Menerusi facebook Muhammad Amiruddin, beliau menceritakan kisah bagaimana gadis ini dijemput il4hi dan layanan penduduk setempat terhadap jnzahnya.

KEM4TIIAN YANG DICEMBvRUI SY4HIDAH YANG SEBENAR

إنا لله وإنا إليه راجعون..

Nama beliau Fatihatun Nahdliyah, berasal dari Indonesia dan merupakan mahasiswi tahun 3 Syariah Islamiyyah di Universiti Al-Azhar. Seorang yang berperwatakan cukup sederhana dan biasa. Rajin membntu sahabat-sahabat dikala svsah, kurang terkenal dan sedikit pendiam.

Dikhabarkan dari Sahabat Indonesia :

Seperti hari-hari biasa. Setiap petangnya, beliau selalu pergi ke Masjid Al-Asyraf dan ifthor (berbuka puasa) disana, kerana beliau ingin menghidupkan malam-malam Ramadhan dengan terawih, majlis ilmu dan juga Qiyamullail bersama dengan Syeikh Yusri Hafizahullah.

Masjid yang cukup terkenal di kalangan para penuntut ilmu kerana sering diadakan majlis-majlis ilmu pada setiap petang dan malamnya ditambah lagi pada bulan Ramadhan yang padat dengan pelbagai majlis.

Namun Allah lebih menyayanginya. Pada petang hari Rabu kelmarin, sewaktu beliau dalam perjalanan hendak pergi ke Masjid Al-Asyraf, beliau telah dilnggar oleh sebuah tr4k besar lantas menlnggal dunia ditempat kejadian.

Benar janji Allah, bagi mereka yang punya hati yang ikhlas dalam beribadah dan menuntut ilmu, bila tiba kem4tiannya, allah akan memuliakannya.

Dan hari ini menjadi sksi, sungguh ramai yang mendoakanmu, hatta dari orang-orang Mesir sendiri, jnzahmu juga disolatkan oleh ribuan orang setelah selesai solat jumaat tadi dari orang-orang soleh dari segenap penjru dunia di kalangan penuntut ilmu, jnzahmu juga disolatkan di Masjid Al-Azhar dan diimamkan oleh kibar Ulama dari masyaikh-masyaikh Al-Azhar. Sungguh bertuahnya engkau dan sungguh aku mencembvruinya.

Ny4wamu dijemput Ill4hi pada bulan yang Mulia, menlnggal dunia pada malam ke 11 Ramadhan yang mana masuk fasa kedua di bulan ramadhan iaitu fasa pengampunan, sepertimana hadis Nabi Saw : “Awal bulan Ramadan adalah rahmah, pertengahannya maghfirah dan akhirnya itqum minan nar (Pembebasan dari Apl Ner4ka)”

Engkau juga dijemput Ill4hi dalam keadaan dirimu sedang berpuasa, dalam keadaan langkah kakimu ingin pergi ke tempat yang mulia iaitu Masjid, dalam keadaan niat ikhlasmu untuk menghidupkan malam-malam Ramadhan, dalam keadaan dirimu sebagai seorang penuntut ilmu dan dikira sebagai seorang yang berjihad sehingga pulang ke kampung asalmu. AllahuAkhbar, Insya Allah kem4tianmu Khusnul Khotimah dan Syurga Sebagai pengganti.

Moga-moga jadi iktibar kepada kita yang masih hidup, beramal lah dalam keadaan niat hati yang ikhlas, walau sekecil-sekecil amalan, namun jika disertai dengan hati yang ikhlas Lill4hi Taala, gnjarannya lebih besar dibanding dengan amalan yang besar tapi tidak disertai dengan hati yang ikhlas.

Siapa tahu, dengan amalan yang kecil itu menjadi asb4b kita masuk ke syurga disebabkan Allah redha kepada kita. Seperti kisah lmam Al-Ghazali, sewaktu beliau menulis kitab, datang seek0r lalat yang nampak kehausan, lalu meminum tinta lmam Al-Ghazali, melihat hal itu, lmam Al-Ghazali sengaja membiarkan lalat itu meminumnya sehingga selesai.

Setelah kewafatan Imam Al-Ghazali, telah bermimpi sahabat karib dari Imam Al-Ghazali yang juga merupakan seorang ulama. Maka dalam mimpi tersebut, kawan karib itu bertanya. Wahai Imam. Bagaimana keadaanmu sekarang? Jawab Imam Al-Ghazali, Allah telah menempatkan aku di tempat yang paling tinggi, maka kawan karib itu bertanya, adakah disebabkan kealimanmu dan banyaknya kitab-kitab bermanfaat yang engkau tulis??

Maka jawab Imam Al-Ghazali, tidak!! Allah menempatkan aku ditempat yang paling tinggi disebabkan aku memberikan kesempatan kepada seekor lalat untuk meminum tintaku kerana kehausan.. AllahuRabbi..

Ulama juga berkata : Hati yang ikhlas ini, umpama seek0r semut yang hltam, diatas batu yang hltam, dan dimalam gelap gelita. Kita sendiri pun tidak tahu, adakah kita beramal selama ini disebabkan Manusia? Adakah kita beramal selama ini disebabkan perintah Allah semata-mata? atau kita beramal kerana ikhlas Lillahi Taala? Perbetulkan niat semula.

اللهم اغفر لها ورحمها..
اللهم أنر قبرها وجعله روضة من رياض الجنة..
ولا تجعله حفرة من حفر النار..
اللهم اغسلها بالماء والثلج والبرد..
اللهم نقها من الذنوب والخطايا كما ينقي الثوب الأبيض
من الدنس.. آميين يا رب العزة جل وعل..

~Kem4tian yang menghidupkan. Semoga menjadi ikhtibar buat kita semua. Selamat jalan Saudari, sungguh ramai yang mencembrui akan akhir dari kehidupanmu. Yang pasti gelar ‘Syhidah’ itu sungguh layak bagi dirimu sesuai dengan keikhlasan hatimu.

كفى بالموت واعظا
Cukuplah kem4tian sebagai pemberi nasihat.

Sekian.

SHARE jika bermanfaat.

Muhammad Amiruddin
13 Ramadhan 1440 Hijrah
Cairo,

Semoga kisah ini menjadi t4uladan dan memberi pengajaran buat semua pembaca. Kita doakan supaya allahyrhamah ditempatkan bersama orang-orang beriman.

Sumber:mediakl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*