SubhanAllah Khatam Quran 160 Kali di PENJ4RA, dia dibebaskan dgn ‘Perkenan Agong’

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

SubhanAllah Khatam Quran 160 Kali di PENJ4RA, dia dibebaskan dgn Perkenan Agong | Sejak semalam saya tidak dapat tidur kerana terlalu gembira selepas mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk pembebasan…

Itu kata-kata Awie, 49, bukan nama sebenar ketika ditemui di rumahnya di Kampung Batu 24, Kuala Berang, hari ini. Anak kelahiran Kuala Berang itu menjalani huk0man penjar4 sepnjang hayat mengikut Sksyen 121 Kanun Keseks4an atas pertud0han melancarkan per4ng terhadap Yang di-Pertuan Agong ketika menyertai pergerakan Al-Ma’unah pada 2000.

Awie mendapat perkenan pengampunan Yang di-Pertuan Agong sekaligus dibenarkan bebas pada 10.30 pagi dan dijemput ahli keluarga. ‘Saya bersyukur kepada Allah kerana akhirnya memperkenankan doa saya sepanjang 20 tahun menjalani huk0man penj4ra.

Lapan tahun menjalani huk0man di Penj4ra Kajang dan 12 tahun di Penj4ra Marang. Huk0man itu banyak memberi pengajaran kepada saya dan bersyukur banyak ilmu agama dan kemahiran yang dipelajari sepanjang menjalani huk0man, katanya.

Menurutnya, dia berterima kasih kepada semua pihak yang terbabit dalam urusan pembebasannya.
‘Ribuan terima kasih kepada Yang di-Pertuan Agong yang memberi perkenan. Banyak perubahan yang berlaku, saya sekarang sedang menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling yang banyak berubah’.

Seperti kejuttan budaya pun ada apabila melihat perubahan dan pembangunan di Terengganu sekarang, maklumlah 20 tahun terkur0ng di penj4ra, katanya. Menurutnya, dia akan tetap meneruskan rutin membaca al-Quran seperti di penj4ra kerana itu amalan yang memberi ketenangan kepadanya.

Rutin harian saya membaca al-Quran pada setiap hari, paling kurang dua kali sebulan khatam.. Saya akan cuba bahagikan masa untuk meneruskan amalan harian saya di penj4ra itu seperti biasa,” katanya.

Sejak tahun menjalani huk0man penjar4, saya sudah khatam al-Quran lebih 160 kali,” katanya. Awie berkata, dia menyertai Pertubuhan Seni Ilmu Dalam Al-Ma’unah pada Disember 1999.

Niat saya menyertai Al-Ma’unah kerana ingin mempelajari ilmu mempertahankan diri dan perubatan Islam saja. ” Justeru tidak menyangka ia boleh membawa kepada kegiatan pengg4nas seperti itu,” katanya

Dia berkata, dia dan beberapa rakan lain dijatuhi huk0man penj4ra sepanjang hayat. ” Bagaimanapun saya reda dengan ketentuan Tuhan dan mengambilnya secara positif dan penuh hikmah. Pada mulanya tertekan juga sehingga boleh menjadi g1la cuma bernasib baik kerana masih mengamal agama, solat dan membaca al-Quran.

Amalan agama saja yang boleh membuatkan hati saya tenang dan menerima segala takdir yang ditetapkan Allah dengan hati yang terbuka, katanya. Ibu sudah men1nggal pada 2017 dan saya hanya mempunyai adik-beradik di kampung.

Di penjar4 saya hanya menghabiskan masa dengan menjalani aktiviti mengukir kayu dan beribadat, katanya yang khatam al-Quran sebanyak tiga kali sepanjang Ramadan tahun ini.

Sumber; HMT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*