Info Menafaat : Inilah Sebab Dan Perbezaan Mengapa Bayi Orang Islam Yang Baru Dilahirkan Harus Di Azankan ..

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kelahiran dan kematian selalu ada setiap harinya. Kedua-duanya sama-sama berkaitan dengan azan. Ketika seorang bayi dilahirkan, maka bayi itu harus di azankan sesuai dengan ketentuan agama Islam. Namun, beberapa orang tidak mengetahui alasan berbuat demikian, mereka hanya sekadar ikut-ikutan. Oleh kerananya ini sebab kenapa bayi yang baru lahir harus di azankan.

Tidak syak lagi kita tahu bahawa setiap bayi muslim yang lahir maka dia akan di Azan. Orang tua harus mengazan anaknya terutama sang ibu. Namun banyak orang yang belum tahu sebab seorang bayi yang baru lahir diazan. Kebanyakan bayi yang baru lahir dia akan menangis. Dalam sebuah hadis dijelaskan bahawa bayi menangis kerana dia ditikam oleh sya1tan kecuali Maryam dan anaknya. Inilah undang-undang meng-azankan bayi yang baru lahir.

Setiap bayi yang lahir dia akan didatangi oleh syaitan untuk diganggu. Bayi tersebut akan dicucuk matanya oleh jari syaitan yang datang. Syaitan itu datang bukan tanpa tujuan. Mereka mendatangi bayi yang baru lahir agar bayi itu kelak akan menjadi pengikutnya. Selain itu, bayi yang dicucuk matanya diharapkan ia tidak dapat melihat suatu kebaikan. Keburukan akan kelihatan jelas bahkan seperti cahaya yang bersinar. Sehingga kebaikan akan kelihatan samar-samar. Hal ini membuat si bayi kelak enggan untuk berbuat baik.

Azan yang diperdengarkan pada bayi yang baru lahir mempunyai beberapa fungsi dan sebab-sebab saintifik kenapa bayi baru lahir harus di-azankan, yakni:

1. Anak di azankan pada telinga kanan dan di iqomahkan pada telinga kiri

Ketika seorang bayi lahir maka seorang ayah haruslah mengazaninya. Selain azan, orang tuanya juga dapat melafazkan bacaan tahlil. Suara azan dan tahlil ini akan membuat syaitan lari ketakutan. Sehingga setan tidak dapat mengganggu bayi dan menusukkan jarinya ke mata bayi. Inilah mengapa bayi baru lahir perlu di azankan.

2. Membacakan surah Al-Ikhlas

Ketika sang bayi lahir, orang tua hendaknya selalu memperdengarkan surah Al-Ikhlas di kedua-dua telinga bayi. Hal ini juga ditunjukkan oleh Rasulullah sehingga akan menjaga anak dari gangguan syaitan. Namun, semua surah dalam Al-Qur’an mempunyai kesan yang baik untuk perkembangan seorang kanak-kanak.

3. Mendoakan bayi

Semua doa atau surah yang ada di Al-Qur’an itu mengandungi kebaikan. Salah satu surah yang dapat digunakan adalah surah Ali-Imran ayat 36. Kita boleh mendoakan anak kita dengan surah tersebut. Dalam surah itu kita memohon kepada Allah untuk senantiasa melindungi anak kita daripada gangguan syaitan dan orang-orang jahat.

4. Doa keselamatan dan perlindungan

Doa yang paling umum di panjatkan adalah doa keselamatan dan perlindungan. Dalam doa tersebut kita memohon kepada Allah untuk memberikan keselamatan dalam hidup kita. Setiap orang tua pasti menginginkan bahawa anaknya menjadi orang yang lebih baik.

Sebagai orang tua yang baik hedaknya kita sering mendekatkan diri dengan Allah sehingga secara tidak langsung memberikan contoh baik pada anaknya. Selain itu, apabila seorang kanak-kanak atau bayi sering mendengar lafaz al-Qur’an maka setelah dewasa ia akan lebih mudah untuk menjadi seorang penghafal al-Quran atau sering disebut sebagai hafidz al-Quran. Ia akan menjadi anak yang soleh atau solehah sehingga Allah akan melindungi di setiap langkahnya.

Demikian ini sebab kenapa bayi baru lahir perlu di azankan. Sebagai seorang muslim dan orang tua kita harus memperhatikan kewajiban tersebut demi kebaikan anak. Mendekatkan diri dengan Allah maka mendekatkan diri kanak-kanak juga pada-Nya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*