Amalkan 2 Surah Ini, Ia Akan Menjadi Pemb3la Anda Di Hari Kiam4t Kelak

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Amalkan 2 Surah Ini, Ia Akan Menjadi Pemb3la Anda Di Hari Kiam4t Kelak

Ada seratus empat belas surah didalam Al-Qur’an yang diturunkan oleh Allah. Dalam semasing surat ada kelebihan yang tidak dipunyai surat lain. Kelebihan iaitu kelebihan tetapi bukan bermakna satu surah lebih rendah dari pada surah lain.

Dua surah yang membela pembacanya di hari kiamat akan berikan pelajaran untuk kita bila sekecil apa pun amalan baik kita didunia, Allah akan memberi balasan yang lebih besar. Walau, semua dalil yang ada didalam Al-Qur’an dan hadis mempunyai manfaat untuk manusia, namun kita boleh menggunakan dua surah ini sebagai pembela di akhirat kelak.

Surah Al-Ikhlas bersamaan dengan satu pertiga kandungan Al-Qur’an. Hal sejenis ini jadi basic beberapa ulama mempunyai pendapat bila membaca surat Al-Ikhlas sejumlah tiga kali sama bererti apabila kita membaca tiga puluh juz Al-Qur’an. Diluar itu, beberapa ulama lain mempunyai pendapat bila satu pertiga itu berkaitan dengan kandungan makna didalam surah ke 112 itu. Tersebut manfaat surah al Baqarah yang perlu digunakan sebaik-baiknya dalam kehidupan seharian sebagai amalan baik kita.

Rasulullah juga menjelasakan surah lain, iaitu surah Al-Baqarah. Surah ini yakni surah terpanjang yang mempunyai 286 ayat. Diluar itu, dalam surah ini boleh ada ayat terpanjang di dalam Al-Qur’an yaitu terdapat pada ayat 282 Surah ini mempunyai keutamaan iaitu boleh buat syaitan lari dari tempat tinggal yang orang di dalamnya membacakan surat Al-Baqarah. Tempat tinggal yang dihuni oleh setan jadi manusia yang menghuninya akan dengan mudah dihumbankan dalam perbuatan maksiat.

Imam Ahmad meriwayatkan sabda Rasul yang mengandungi bahawa seluruhnya ayat didalam Al-Qur’an dapat berikan syafaatnya pada pembacanya di kehidupan akhirat nanti. Oleh kerananya, sempatkan diri sehari-hari untuk membaca surah didalam Al-Qur’an. Tetapi, semakin lebih baik bila kita juga mengerti arti dari ayat itu agar dapat mengamalkannya dalam kehidupan seharian.

Bila surah Ali ‘Imran dipadukan dengan surah Al-Baqarah (disebut az-Zahrawain), jadi hadis dari Abu Umamah ini meneruskan tujuannya, iaitu cadangan untuk membaca az-Zahrawain kerana ke-2 surah itu akan tiba di hari akhir seperti tumpukan awan atau seperti dua kumpulan burung yang melebarkan sayapnya atau dua benda yang menaungi yang bakal membela untuk pembacanya. Keunggulan surah al Baqarah tidak kurangkan manfaat daripada surat-surat lain sebagai panduan dalam melakukan hidup di jalan Allah. Semuanya dalil didalam Al-Qur’an dan hadis boleh jadikan asas hidup.

Imam Muslim juga meriwayatkan perintah untuk membaca surah Al-Baqarah kerana akan menghadirkan banyak barokah. Bila kita tidak mengamalkannya iaitu satu kerugian untuk kita. Bahkan juga tukang sihir akan tidak dapat mencapai pembacanya. Imam Muslim dan Bukhari di dalam sahihnya mengatakan apabila Rasulullah pernah membaca ke-2 surah ini didalam satu rakaat solat. Hal semacam ini menunjukkan bila ke-2 surah ini mempunyai kelebihan sendiri hingga Rasulullah memakainya sebagai surah pendek dalam solatnya.

Sebagai seseorang muslim, manfaat membaca surah al-ikhlas sehari-hari dapat kita kerjakan untuk meningkatkan keimanan dan mendekatkan diri pada Allah. Janganlah membiarkan satu detik juga terlewati tanpa ada kita mengingat Allah. Banyak amalan yang boleh kita lakukan agar selalu mengingat Allah disetiap langkah kita. Allah sudah sediakan beberapa pilihan amalan baik sehingga kita boleh lakukan beribadah sunnah mana yang boleh kita kerjakan sesuai sama kekuatan.

Tuntasnya, rugi jika tidak mengamalkan surah Al-Baqarah kerana faedahnya teramatlah besar dan perlu direbut sebaik mungkin. Semoga kita terus istiqomah dalam melakukan amal ibadat dan semoga Allah menempatkan kita semua di dalam pelukan rahmatNya. Share jika bermanfaat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*