Astagfirullah, Kebanyakan S1ksa Kubvr Itu Disebabkan oleh Air K3ncing… Ramai Tak Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ibnu Abbas ra mengisahkan bahawa suatu hari Rasulullah saw melintasi dua makam, lalu beliau berkata, “Sesungguhnya mereka berdua sedang dis3ksa, mereka bedua dis3ksa bukan disebabkan melakukan d0sa besar. Salah satu daripada mereka dis3ksa kerana TIDAK SAMPAI BERSIH SAAT BERSUCI dari BUANG AIR KECIL. “Seorang perempuan Yahvdi menemui Aisyah seraya berkata,

“Sesungguhnya az4b kubvr itu disebabkan air k3ncing.” Mendengar perkataannya, Aisyah berkata, “Engkau boh0ng.” Perempuan Yahvdi itu menjelaskan, “Kerana air k3ncing itu mengenai kulit dan pakaian.” Kemudian Rasulullah saw keluar untuk mengerjakan solat, sedangkan suara kami semakin keras terdengar (kerana ribut). Mendengar keributan ini Rasulullah saw bertanya, “Ada apa ini?” Aisyah pun meceritakan kepadanya apa yang telah dikatakan oleh perempuan Yahvdi tadi, selepas Rasulullah saw bersabda, “Dia memang benar.”

Abdul Rahman bin Hasaah mendengar Rasulullah saw bertanya, “Tahukah kamu apa yang telah menimpa salah seorang Bani Israil? Dulu, saat mereka terkena air k3ncing, mereka akan membersihkannya dengan memotong pakaian yang terkena percikan air k3ncing tersebut. Melihat perbuatan ini, orang itu mel4rang mereka, maka dia pun diaz4b dalam kubvrnya.
Dalam hadis yang diriwayatkan dari Abu Huraihah ra secara mauquf, Rasulullah saw bersabda,

“Kebanyakan siksa kubvr itu disebabkan air k3ncing.”

Pada suatu malam Abdullah bin Umar pergi ke rumah seorang perempuan tua yang di hampiran rumahnya terdapat perkubvran. Lalu dia mendengar suara lirih yang berkata,

“K3ncing, apa itu k3ncing? Gayung, apa itu gayung?” Abdullah bin Umar pun berkata, “Cel4ka, apa yang terjadi?”

Perempuan tua itu menjawab, “Itu adalah suara suamiku yang tidak pernah bersuci dari buang air kecil. “Mendengar penjelasan tersebut,

Abdullah bin Umar berkata, “Celak4lah dia! Unta sahaja kalau k3ncing bersuci, tapi dia malah tidak peduli. “Perempuan tua itu kembali menuturkan kisah suaminya.

Ketika suamiku sedang duduk, ada seorang lelaki mendatanginya seraya berkata, “Berilah aku minum, aku sangat haus. “Suamiku malah berkata,” Engkau membawa gayung sedangkan gayung kami bergantung. “Orang itu berkata,” Wahai tuan, berilah aku minum, aku hampir m4ti kehausan. “Suamiku berkata,” Engkau membawa gayung.”

Akhirnya lelaki yang meminta air untuk minum itu meningg4l dunia. Setelah itu, suamiku juga meningg4l dunia. Namun sejak hari pertama dia meningg4l dunia, seringkali terdengar suara suamiku dari arah perkubvran,

“K3ncing, apa itu k3ncing? Gayung, apa itu gayung?”

* Nauzubillah min dzalik, ternyata perkara kecil saja boleh menyebabkan kita mendapat siksa kubvr ya? Banyak orang memandang remeh bersuci selepas buang air kecil (kurang bersih bahkan tidak bersuci sama sekali), padahal hal yang remeh itu boleh menjadi malapetaka ketika kita masuk pada Alam Barzakh.

“Ya Allah, lindungi kami semua dari siksa ner4ka, siksa kubvr, fitn4h dunia & alam barzakh, dan fitn4h yang ditimbulkan oleh daj jal, amin. ”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*