Sayuu, “S4kit Ibu, Tak Mahu Dah Buat Kimoterapi” – Lu4han Sed1h Dari Anak Buat Ibu Rasa $Eb4k

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sayuu, “S4kit Ibu, Tak Mahu Dah Buat Kimoterapi” – Lu4han Sed1h Dari Anak Buat Ibu Rasa $Eb4k

“lbu, saya s4kit… Cukup-cukuplah bagi saya jalani kimoterapi, per1t sangat biar saya bert4han begini sahaja,” Iuah Ahmad Saifullah Zamani, 13, remaja yang menghidap k4nser m4ta tah4p empat kepada lbunya, Samsiah Abd Ghani, 49. MaIah, wanita itu sendiri buntu memikirkan cara untuk memujvk anak b0ngsu daripada empat adik beradik itu supaya terus bert4han bagi menjalani tiga sesi kim0terapi lagi.

Katanya, kead4an anaknya semakin tervk sejak kebelakangan ini, apatah lagi Ahmad Saifullah enggan menjaIani kimoterapi atas aIasan terIalu $akit, selain tidak s4nggup menanggung rasa mu al, tekak ke ring selain kenc1ng berd4rah susulan raw4tan berkenaan.

“Saya ‘kaIah’ dengan r4yuan dan tangis4n anak yang bersungguh-sungguh men0lak untuk menjalani baki kimoterapi di H0spital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kota Bharu. “MaIah, d0ktor dari HUSM sendiri ada datang ke rumah untuk menghantar ub4t selain memujvk Ahmad Saifullah untuk meneruskan raw4tan kerana bimbang akan kead4annya yang semakin tervk sehingga mengganggu sistem pendeng4rannya.

“Bengk4k di mata sebelah kiri semakin membesar sejak Januari lalu, maIah separuh muk4nya turut terjejas selain tidak m4mpu berjalan dengan stabil dan perlukan sok0ngan atau hanya menaiki kerusi r0da,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Jalan Kubur Alor Pasir, Kampung Repek, di sini, hari ini.

Samsiah berkata, Ahmad Saifullah sudah menjalani 19 sesi kimoterapi selepas disahkan menghidap k4nser m4ta ketika berusia enam tahun, tetapi sakitnya itu pernah reda sebelum kembali menyer4ng tahun ini. “Bagi raw4tan terbaru, dia sepatutnya menjalani enam kali kimoterapi namun masih tinggal tiga kali raw4tan yang tidak dilakukan kerana ra sa t4kut dan s4kit kesan daripada pr0ses berkenaan.

“PiIu lagi hati ini, apabila melihat dia meng4du rasa tidak selesa setiap hari, selain kehil4ngan berat b4dan dengan mend4dak.“Dia juga pernah menyuarakan harapan untuk bermain bersama rakan-rakan lain, kami hanya m4mpu men0laknya menggunakan kerusi r0da di sekitar rumah kerana dia sudah tidak m4mpu berjalan dengan stabil,” katanya yang mengh4rapkan b4ntuan katil khas buat anaknya itu.

Menurutnya, anaknya menerima b4ntuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan remaja itu kini sudah hiIang se lera makan. Nasib remaja berkenaan mendapat perh4tian daripada Pengerusi Kelab Kebajikan Cakna Kelantan (KKCK), Pui Tiong Lam, yang meIawat serta memberi sumb4ngan keperluan asas kepada mereka, hari ini.

sumber : c0retan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*